Hivatalosan is bekerült a korrupció elleni helyi és nemzetközi fellépés a konzervatív párti brit kormány idei törvényalkotási programjába, amelyet II. Erzsébet királynő ismertetett szerdán a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában.

A 90 esztendős uralkodó által felolvasott 21 jogszabálytervezet között szerepelt annak törvénybe foglalása is, hogy Nagy-Britannia a NATO által meghatározott alapelvvel összhangban a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát mindig védelmi kiadásokra fordítja. Ugyancsak szerepel a tervezetben az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás hosszú távú fenntartására tett kötelezettségvállalás.

A királynő által ismertetett tervezet egyik fő pontja azonban a korrupció, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni fellépést szolgáló törvényjavaslat-csomag. 

Az intézkedési terveket a brit kormány már a múlt héten Londonban rendezett nagyszabású nemzetközi korrupcióellenes értekezleten felvázolta.

A konferencián elhatározott intézkedések között szerepel, hogy a nagy-britanniai ingatlanpiacon befektető külföldi vállalkozásoknak fel kell fedniük az általuk megvásárolt ingatlan tényleges tulajdonosának kilétét. Ennek elsődleges célja a hivatalos indoklás szerint az, hogy korrupt befektetők ne tudják a londoni ingatlanpiacra irányítani, ott tisztára mosni vagy elrejteni törvénysértő módon szerzett vagyonukat.

A konferencián elhangzott, hogy Angliában és Walesben hozzávetőleg százezer, Londonban több mint 44 ezer ingatlan van külföldi befektetők nevén.

A brit kormány mindemellett törvényben kívánja megtiltani korrupt pályázók részvételét közbeszerzési eljárásokban, és ennek érdekében információmegosztást kér a külföldi kormányoktól a korrupciós vádak alapján hozott elmarasztaló bírósági végzésekről.

A királynő által felolvasott kormányprogram egyetlen mondattal tért ki a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazásra. A referendum a tavalyi törvényalkotási program központi eleme volt, és az erről szóló törvény már életbe lépett, így a szerdai királynői beszéd a népszavazás megtartását már csak tényként rögzítette.

A tervezet szövegében ugyanakkor szerepelt egy mondat, amely szerint a kormány mindenképpen megőrzi “a brit parlament szuverenitását és az alsóház (vagyis a választott kamara) primátusát”. Ez a kitétel megerősíti a referendum kampányában gyakran felmerülő kormányzati érvelést, amely szerint – a kilépést pártolók álláspontjával ellentétben – a brit törvények túlnyomó többségét a brit parlament alkotja, Brüsszel beleszólása nélkül.

A szerdán ismertetett tervezet szerint minden brit háztartásnak törvényben foglalt joga lesz a hozzáférés a nagysebességű szélessávú internet-szolgáltatásokhoz. Nagy-Britannia egyes ritkábban lakott térségeiben még mindig nem épült ki a szélessávú internethálózat, sőt ezekben az országrészekben a mobiltelefon-vétel sem mindig biztosított.