Az MNB 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatából. A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát – közölte a hitelintézet.

A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét úgy biztosította ügyfeleinek, hogy átmenetileg – jogsértő módon –  költséget számított fel, amit csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.

Az MNB fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében 2013. december 1-jéig visszamenőleg ellenőrizte, hogy a Sberbank miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. 

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámításával juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Az MNB – az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve – 2016. július 31-i határidővel kötelezte a Sberbankot, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára. 

Az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.
 

A Sberbank közölte: ügyfelei érdekében a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni a 2014. február 1-jétől élő, havi két alkalommal, maximum 150 000 forintig költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek. A legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult. A felmerülő költségeket visszaértéknapozva írták jóvá, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány ne érje. A Sberbank tiszteletben tartja az MNB határozatát, és a döntésben foglaltaknak megfelelően augusztus 1-jével technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét.