Az internetes, számítógépes támadások elhárításához szükséges információk megosztásáról folytatott tárgyalásokat az Egyesült Államok belbiztonsági tárcájának helyettes vezetője Pekingben – jelentette online kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap, hozzátéve, hogy a megbeszélések eredményei biztatóak.

Washington örömmel nyugtázza, hogy a témában előrelépés mutatkozik a két ország között – állapította meg Suzanne Spaulding államtitkár a megbeszéléseket követően. 
    

Mint mondta, céljuk a két elnök, Barack Obama és Hszi Csin-ping közötti megállapodások teljesítésének értékelése. Az említett megállapodások értelmében a kormányzatok nem vesznek részt kereskedelmi és üzleti titkok informatikai úton történő jogtalan eltulajdonításában.
    

Suzanne Spaulding újságírókkal közölte, hogy a megegyezés legfontosabb eleme az információcsere és az együttműködés rendszerének kialakítása. Hozzátette, hogy a felek kizárólag erre a célra ideiglenes elektronikus postafiókokat hoztak létre, és dolgoznak az állandó megoldáson is.
    

Kuo Sen-kun kínai közbiztonsági miniszter szintén pozitívan értékelte a tárgyalásokat, s úgy vélte, itt az idő a politikai megállapodások gyakorlati végrehajtásába kezdeni. Azt is megjegyezte, hogy mindkét ország vezetése számára fontos kérdésről van szó, amit Hszi Csin-ping személyesen is hangsúlyozott.
    

A kiberbiztonság kérdése hosszú ideje áll a Kína és az Egyesült Államok közti viták középpontjában. Washington a múltban rendszeresen Peking szemére vetette, hogy kínai területről elkövetett hackertámadások célpontja számos amerikai cég, köztük fegyvergyártó vállalatok. A kínai kormány rendszerint visszautasította, hogy bármi köze lenne ezekhez, s azzal válaszolt, hogy maga is informatikai támadások áldozata.
    

A friss pekingi megállapodást megfigyelők is előrelépésnek tekintik, mivel 2014-ben Peking kivonult a kétoldalú kiberbiztonsági munkacsoportból. A döntés hátterében az állt, hogy az Egyesült Államokban vádat emeltek a kínai hadsereg öt tagja ellen, mert azzal gyanúsították őket, hogy részük volt hat, amerikai vállalatok ellen elkövetett hackertámadásban.
    

Az eredeti tervek szerint a mostani pekingi megbeszéléseken az amerikai delegációt Jeh Johnson belbiztonsági miniszter és Loretta Lynch főügyész, igazságügyi miniszter vezette volna. Ők azonban az orlandói mészárlás miatt lemondták a látogatást.