Végleg elutasította a bukaresti szenátus azt a törvénykezdeményezést, amely kötelezővé tette volna az országban működő rádiós és televíziós műsorszolgáltatók számára, hogy naponta bejátsszák a román himnuszt – tudatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu és Razvan Tanase független képviselő kezdeményezése az audiovizuális törvényt módosította volna, előírva a 11 szakaszos himnusz teljes változatának lejátszását a romániai rádió- és televízió-műsorokban minden nap reggel hét órakor. A kezdeményezők szerint a javaslat elfogadása nyomán erősödött volna a nemzeti jelképek tisztelete a társadalomban. Indoklásuk szerint természetes dolog, hogy egy egységes nemzetállam kiálljon értékei mellett, főleg akkor, amikor “külső és belső erők elvitatják azokat”.
    

Az RMDSZ hírlevele a szövetség szenátusi frakcióvezetőjének állásfoglalását idézve azt írta: a tervezet a sajtószabadságot sérti. 
    

“Mindenkinek, köztük a politikusoknak is meg kell érteniük, hogy nem írhatják elő, nem szabályozhatják törvénnyel azt, hogy mit, esetleg mit ne sugározzon a média. Ez lenne az első lépés a cenzúra felé” – jelentette ki Tánczos Barna frakcióvezető.
    

A tervezetet a képviselőház már korábban leszavazta. A szenátusban, amelynek a végső döntést kellett meghoznia, a javaslatot 7 támogató vokssal, 70 ellenében, 4 tartózkodás mellett elvetették.