Kisebb módosításokkal ismét megszavazta a volt önkormányzati vezetőknek extra nyugdíjat előirányzó törvénytervezetet a román szenátus kedden, miután a jogszabály tavaly decemberi első változata elbukta a normakontrollt.

A kihirdetésre váró törvénytervezet alapján a romániai polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnának mandátumuk időtartamának függvényében, amikor elérik a nyugdíjkorhatárt.
    

Azok az 1992 után megválasztott vezetők részesülnek nyugdíj-kiegészítésben, akik legalább egy teljes (négyéves) mandátumot töltöttek az önkormányzat élén (a munkabér 26 százalékát). Három teljes mandátum (12 év) felett már nem emelkedik a (79 százalékos) nyugdíjpótlék. Nem igényelhetik a pótlékot azok, akiket önkormányzati vezetői tisztségük idején elkövetett korrupciós bűncselekményért jogerősen elítéltek, akik pedig más extra nyugdíjat is kaphatnak – például parlamenti mandátumuk után is jogosultak ilyesmire – választaniuk kell, melyik kedvezményre tartanak igényt.
    

Az alkotmánybíróság főleg azt kifogásolta, hogy a parlament anélkül vezetett be új költségvetési kiadást, hogy annak forrását meghatározta volna. A törvényhozók úgy kerülték meg a problémát, hogy az extra nyugdíjak kifizetésének terhét az állami költségvetésről az önkormányzatokra hárították.
    

A törvény új változata amúgy is csak jövő év január elsejétől lépne hatályba, így már nem merülhet fel az a kifogás, hogy nem jelöli meg a költségvetési forrásokat, időzítése ugyanis arra kényszeríti a kormányt és a helyi tanácsokat, hogy költségvetésük kialakításánál vegyék figyelembe a volt önkormányzati vezetők extra nyugdíját is.
    

A törvény eredeti formája ellen a bukaresti szakértői kormány terjesztett be alkotmányossági óvást. A kabinet számítása szerint több mint 16 ezer potenciális haszonélvezője van a törvénynek, ami csaknem félmilliárd lejes (35 milliárd forint) többletterhet jelent a költségvetésnek.
    

Bár a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szónoka a vita során populistának minősítette a szociáldemokrata és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozó honatyák törvénykezdeményezését, a végső szavazáson egyetlen ellenszavazattal és hat tartózkodás mellett szavazta meg a volt önkormányzati vezetők extra nyugdíját.
    

A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.