A Nemzeti Választási Iroda átvette a kéményseprők népszavazási kezdeményezését a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelő berendezések ellenőrzésének csökkentése ellen.

A kezdeményezést Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke (KOSZ) nyújtotta be magánemberként kedden. 
    

Vámos Csaba a népszavazási kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a július 1-jével életbe lépő belügyminiszteri rendelet aláírásával a belügyminiszter a magyar családok ezreinek halálos ítéletét írta alá, azzal, hogy a gázkémények ellenőrzésének gyakoriságát egyről két évre növelte, hiszen a gázkémények okozzák a legtöbb szén-monoxid mérgezést.              

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kémények ellenőrzésének ritkítása a kéménytüzekből fakadó lakástüzek számát is megnövelheti.
    

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liga Szakszervezetek támogatja a népszavazási kezdeményezést, de a többi nagy szakszervezeti konföderáció támogatását is meg akarják nyerni.       

Vámos Csaba ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a szakszervezet eltekint a népszavazástól, ha a kormányzat képviselői lehetőséget adnak egy, a kéményseprő szakmával közösen kidolgozott belügyminiszteri rendelet megalkotására.     

A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint június első felében megjelent, a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet alapján a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes lesz a lakosságnak, költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz kerül.