Moszkva korlátozni fogja az Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták mozgását, válaszul arra, ha az Egyesült Államokban működő orosz képviseletek dolgozóival szemben hasonló amerikai intézkedéseket hoznak – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova szerint az amerikai kormányzat arra készül, hogy megszigorítsa azt a sok évtizede meglévő rendszert, amelynek keretében az alacsony és közepes rangú orosz diplomatáknak előre be kell jelenteniük, ha 40 kilométeren túlra akarnak utazni annak a városnak a központjától, amelyben a képviseletük működik.
     

A szóvivő szerint ha Washington valóban módosítja a létező megállapodásokat, akkor értelemszerűen ez tükröződni fog az orosz válaszintézkedésekben is, és Moszkva hasonló lépéseket fog tenni az amerikai diplomatákkal szemben. Mint mondta, az utóbbi időben felerősödött az Egyesült Államokban dolgozó diplomatákra és konzulátusokra nehezedő nyomás.
    

“Felfigyeltünk azokra a sajtójelentésekre, amelyek szerint a kongresszusban dolgoznak egy törvénytervezeten, amely előírja az orosz diplomaták megfigyelésének szigorítását és az amerikai területen történő mozgásuk korlátozását” – hangoztatta Marija Zaharova.