A Nyitott Bíróság program keretében 2016. június 07-én három kecskeméti iskola – két gimnázium és egy általános iskola – négy vállalkozó kedvű osztálya látogatott el a Kecskeméti Járásbíróság rendhagyó nyílt napjára.

Az esemény megrendezésére a Kecskeméti Törvényszék és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság között korábban létrejött együttműködési megállapodás alapján nyílt lehetőség, melyen dr. Siposné dr. Zentai Anita, a járásbíróság elnökhelyettese felkérésére Bozó Csaba és Cseh Lajos igazságügyi szakértők érdekesnél-érdekesebb bűnügyi eszközöket, gyakorlati feladatokat mutattak be a délelőtt folyamán a megjelent közel 100 diáknak. 

A felkért előadók tájékoztató előadásukban felhívták a figyelmet a bűnügyi technika jelentőségére az igazságszolgáltatásban, és színes interaktív előadás keretében mutatták be a bűnügyi technika, az igazságügyi szakértés érdekességeit, a végrehajtandó feladatok sajátosságait.

A délelőtt folyamán a 8., 10. és 11. osztályos tanulók csoportos gyakorlati foglalkozások keretében valódi szakértői eszközök segítségével ismerkedhettek meg az ujjnyomat-vétellel, a mikroméretű anyagmaradványok vizsgálatával, az eszköznyomok szilikonos megmintázásával, a fotográfia és a természetes eredetű maradványok bizonyíték-forráskénti szerepével. Miután a diákok nagy érdeklődéssel és kreativitásuk felhasználásával kipróbálták a különböző bűnügyi eszközöket, nagy élménnyel gazdagodva léptek ki az épület kapuján.