A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20-20 millió forint bírságot szabott ki a DonaDöme Kft.-re és a Halmi út 46. Kft.-re a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. részvényeire vonatkozó nyilvános ajánlattételi kötelezettségük elmulasztásáért – közölte a jegybank.

A jegybank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást, azt vizsgálva, hogy a két társaságnak a BIF Nyrt.-ben történt befolyásszerzésekor sérültek-e a tőkepiaci törvény vállalatfelvásárlásra vonatkozó rendelkezései.
    

A vizsgálat szerint a két társaság a befolyásszerzése során összehangoltan járt el. A jogszabály szerint egybe kell számítani az összehangoltan eljáró személyek befolyásának mértékét egy kibocsátóban, márpedig így a két társaságnak a BIF Nyrt.-ben 34,47 százalékos befolyása volt. A törvény ugyanakkor előírja, hogy 33 százalékot meghaladó mértékű befolyás esetén ezeknek a tulajdonosoknak nyilvános vételi ajánlatot kell tenniük a többi részvényes felé. A DonaDöme Kft. és a Halmi út 46 Kft. azonban egészen idén április 29-ig – addig, amíg részvényértékesítés nyomán az összehangoltan eljáró társaságok egybeszámított befolyásának mértéke a törvényi küszöbérték alá csökkent – jogsértő módon elmulasztottak megfelelni ezen ajánlattételi kötelezettségüknek – közölte a jegybank.
    

A vállalatfelvásárlási szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából. A tőkepiac működéséhez, a megalapozott döntéshozatalhoz nélkülözhetetlen a felvásárlási szándék nyilvánossága, a nyilvánosan működő részvénytársaságok tulajdonosi struktúrájának áttekinthetősége, az erről nyilvánosan elérhető információk objektivitása – írták.