Augusztus 13-án 16 óráig jelentkezhetnek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azok az országos televíziók és rádiók, amelyek a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás kampányában politikai reklámot kívánnak közzétenni – közölte az NVB és a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatás érdekében politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető. 
    

Patyi András, az NVB elnöke és Pálffy Ilona, az NVI elnöke közös tájékoztatásában felhívta a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók figyelmét arra, hogy ha az országos népszavazást megelőző kampányidőszakban biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt legkésőbb 2016. augusztus 13-án 16 óráig kötelesek közölni a Nemzeti Választási Bizottsággal. 
    

A bejelentésnek tartalmaznia kell a politikai reklám közlésére szolgáló országos lineáris médiaszolgáltatásnak vagy médiaszolgáltatásoknak a megjelölését és a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot, amely nem lehet kevesebb, mint 150 perc.
    

A bejelentést megtehetik személyesen (1054 Budapest, Alkotmány u. 3.), postai (1397 Budapest, Pf. 547) vagy elektronikus úton (nvb@nvi.hu).
    

Ha a médiaszolgáltató a határidő lejártáig nem nyilatkozik, akkor politikai reklámot nem tehet közzé – olvasható a tájékoztatásban.  
    

Az NVI és az NVB emlékeztetett arra is, hogy a politikai hirdetést közölni szándékozó sajtótermékek július 12-én 16 óráig kötelesek az Állami Számvevőszékhez eljuttatni hirdetési szolgáltatásaik árjegyzékét, amelyet az nyilvántartásba vesz és a honlapján közzétesz. A sajtótermék köteles ugyanezt az árjegyzékét a honlapján közzétenni.
    

Politikai hirdetést kizárólag olyan sajtótermék közölhet, amelynek a hirdetési árjegyzékét az Állami Számvevőszék nyilvántartásba vette – írták a közleményben.