Tiltott szerencsejáték szervezésének bűnsegédje lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték oldalát, illetve az oda irányuló pénzügyi tranzakciót végrehajtja – közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Fazekas Gézát az MTI azután kereste meg, hogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezentúl nemcsak a tiltott online szerencsejátékot szervezőkkel szemben lép fel, hanem az ilyen oldalak népszerűsítésében, reklámozásában részt vevők is szigorú, akár büntetőjogi szankciókra is számíthatnak. 
    

A Legfőbb Ügyészség szóvivője emlékeztetett: a szervezet elvi szinten már vizsgálta az online szerencsejátékok büntetőjogi vonatkozásait. Megállapították, hogy bizonyos feltételek mellett a büntető törvénykönyv 360. paragrafusában szabályozott “tiltott szerencsejáték szervezése” bűncselekmény az online szerencsejáték esetében is megállapítható.
    

A Legfőbb Ügyészség szerint tehát a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv megfelelő keretet biztosít az ilyen jellegű bűnelkövetők ellen.
    

Tállai András pénteken arról beszélt, hogy az utóbbi években nagy számban jelentek meg olyan online szerveződések, amelyeknek nincs engedélyük online szerencsejáték szervezésére. Az adóhatóság álláspontja szerint azok, akik így működtetnek online kaszinót, tiltott szerencsejátékot szerveznek – részletezte a szabályokat az államtitkár.
    

Felidézte, 2014 januárja óta a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozás lehetővé teszi, hogy azokat az oldalakat, amelyeken tiltott szerencsejátékot szerveznek, hozzáférhetetlenné tegyék. A NAV a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével már több mint nyolcszáz blokkoló határozatot hozott.