Az olasz alkotmánybíróság nyilvánosságra hozott ítélete szerint a korábbi Renzi-kormány választási törvénycsomagjának egy része módosítandó. A testület ugyanakkor ítéletében nem zárta ki, hogy a választási rendszer alapján az olaszok az urnákhoz járuljanak akár már az idén.

Beppe Grillo az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője az alkotmánybíróság döntése nyomán azonnali választásokat sürgetett. Beppe Grillo hangsúlyozta, hogy az M5S a választások “fölényes megnyerésére” készül. Luigi Di Maio a párt miniszterelnök-jelöltje hozzátette, hogy az M5S nem köt koalíciót semmilyen más párttal. 
    

Matteo Salvini a szintén ellenzéki Északi Liga vezére már dátumot is említett, utalva arra, hogy az előrehozott választások első lehetséges időpontja április 23-ra eshet. 
    

Az olasz alkotmánybíróság a tavaly májusban született választási törvényről mondott ítéletet. A jogszabály-csomag részét képezte a római parlament átalakítása is, a felsőház hatáskörének jelentős szűkítésével, de ezt a december 4-i referendumon az olaszok elutasították.  
    

Az alkotmánybírók igent mondtak a törvénynek  arra a részére, amely megtartja az olaszországi arányos választási rendszert a győztest díjazó “prémiummal”. Eszerint  az a párt, amely a választásokon a szavazatok legalább negyven százalékát megszerzi, a 630 fős római képviselőházban 340 helyet szerez. 
    

Ha ezt egy párt sem tudja teljesíteni, akkor a két legerősebb formáció méri  össze az erejét egy második fordulóban és ennek győztese szerez 340 mandátumot. Az alkotmánybíróság ezt a kétfordulósendszert elvetette. 
    

A testület azonban kimondta, hogy a választási törvény, még ha bizonyos részeiben módosítandó is,  azonnal alkalmazható, tehát alkalmas arra, hogy választásokat tartsanak. . 
    

Olaszországban 2013-ban tartottak utoljára parlamenti választásokat, amelyeken a legerősebb pártnak, a szavazatok több mint 25 százalékával, az M5S bizonyult, kormányt azonban koalíció nélkül nem tudott alakítani. Helyette a balközép Demokrata Párt (PD) vezette széles koalíció került kormányra, amelyet először Enrico Letta, majd Matteo Renzi vezetett. Renzi a tavaly decemberi népszavazáson elszenvedett kudarc nyomán lemondott, helyét Paolo Gentiloni vette át, akinek mandátuma hivatalosan a parlamenti ciklus 2018-as lezárásáig tart.       

Az olasz ellenzék régóta előrehozott választásokat sürget jogtalannak tartva a több mint három éve nem az olaszok által választott miniszterelnök vezette PD-kormányt. Matteo Renzi is előrehozott választásokat szorgalmaz attól tartva, hogy hosszú távolmaradása politikai erejét gyengítheti. Jelenleg azonban talán egyedül  az M5S-nek van esélye arra, hogy megszerezze az urnákhoz járulók szavazatainak legalább negyven százalékát.  
    

Az esetleges előrehozott választásokat az államfő hirdetheti meg, de ehhez még meg kell várni az alkotmánybíróság indoklását.