Lemondott tisztségéről Florin Iordache, a bukaresti szociálliberális kormány igazságügyi minisztere, annak a – büntetőjog korrupcióellenes szigorán enyhítő – sürgősségi kormányrendeletnek a kezdeményezője, amely nagyszabású korrupcióellenes megmozdulássorozatot váltott ki országszerte.

Az azóta hatálytalanított kormányrendelet egyebek mellett a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre és bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeket módosította, az indoklás szerint azért, hogy a törvényt összhangba hozza az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.
    

Iordache azt mondta, hogy minden kezdeményezése törvényes és alkotmányos volt. Hozzátette, olyan intézkedéseket javasolt, amelyek “létező, meglehetősen kényes” problémákra keresnek megoldást. 
    

“A javasolt tervezetekről társadalmi vita zajlott, megjelentek a minisztérium honlapján, és most parlament vita tárgyát képezik. Mindez azonban a közvéleménynek nem volt elég, ezrét úgy döntettem, hogy benyújtom lemondásomat az igazságügyi miniszteri tisztségről” – jelentette ki rövid sajtónyilatkozatában Iordache, aki a csütörtöki kormányüléséről annak vége előtt távozott. 
    

A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a tavaly decemberi parlamenti választásokon képviselői mandátumot szerzett.
    

A miniszter lemondását, vagy esetleges leváltását a kormánykoalíció már öt napja lebegtette, az viszont nem derült ki, miért halasztja.
    

Sorin Grindeanu miniszterelnök csütörtökön Ana Birchall európai ügyekért felelős minisztert javasolta ideiglenesen az igazságügyi minisztérium élére. A román alkotmány szerint Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia Birchall kinevezését. Amennyiben az elnök elfogadja a javaslatot, Birchall legfeljebb 45 napig töltheti be az igazságügyi miniszteri tisztséget.
    

A román szociálliberális kormány a tüntetések hatására vasárnapi rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a Btk.-t módosító korábbi vitatott sürgősségi rendeletét, ennek ellenére a demonstrációk – szerényebb részvétellel – folytatódtak. A tüntetők azt mondták, nem bíznak már a kormányban, amely szerintük a sürgősségi eljárással, illetve a rendelet egyes előírásaival a korrupt politikusokat akarta védeni.
    

A kormányoldal ezt a vádat következetesen elhárította. A vitatott rendelet visszavonásakor Sorin Grindeanu csak azért tette felelőssé Iordachet, hogy “nem sikerült jól elmagyaráznia” a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett.