A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) támogatja a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését, és olyan peren kívüli megegyezést sürget a saját – régiós tárgyú – polgári kezdeményezése ügyében is, amilyent a kisebbségvédelmi javaslat kezdeményezői kötöttek az Európai Bizottsággal (EB).

Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett közleményben a tanács a Székelyföld autonómiatörekvései szempontjából is hasznosnak ítélte a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést. Elfogadhatatlannak tartotta ugyanakkor, hogy az EB továbbra is megtagadja a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért szervezett polgári kezdeményezésnek a bejegyzését, mely a Székelyföldhöz hasonló, nemzeti és nyelvi sajátosságokkal rendelkező területi egységek harmonikus és diszkriminációmentes fejlesztését tűzte ki célul.
    

A tanács nyomatékosította: a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés nem oldja meg a nemzeti közösségek, népek, nemzetek által lakott régiók problémáit, “nem szavatolja a regionális kultúrák fenntarthatóságát, és nem szünteti meg annak lehetőségét, hogy az Európai Unió eszközeit egyes tagállamok asszimilációs politika szolgálatába állítsák”.
    

Az SZNT arra figyelmeztetett, hogy az EB a kisebbségvédelmi kezdeményezés múlt heti bejegyzésével “színt vallott, és beismerte, hogy a nemzeti kisebbségeket támogató polgári kezdeményezésnek igenis helye volt, és helye van az Európai Unió regionális politikájában”. Sajnálatosnak tartotta, hogy a testület csak azután jutott erre a következtetésre, hogy elvesztette a pert a kezdeményezőkkel szemben az EU luxemburgi bíróságán.
    

Izsák Balázs elmondta: folytatják a saját kezdeményezésük bejegyzésére irányuló pert, és figyelmeztetik a bíróságot arra, hogy az EB már nem tartja fenn azt az álláspontját, amelyet mindkét polgári kezdeményezés bejegyzésének az elutasításakor hangoztatott. 
    

“Kifejezzük nyitottságunkat a Bizottság irányába, hogy (.) személyes találkozó során tisztázzák jogi álláspontjukat, és peren kívül állapodjanak meg a régiók egyenlőségéért szervezett polgári kezdeményezés bejegyzéséről” – áll az SZNT hétfői közleményében.
    

Az erdélyi magyar szervezetek és európai partnereik két polgári kezdeményezés bejegyzését is kérték az EB-től. A bizottság azonban 2013-ban mind az SZNT által szorgalmazott regionális tárgyú kezdeményezés, mind pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által javasolt általános kisebbségvédelmi kezdeményezés bejegyzését elutasította. Brüsszelben úgy vélték, a kisebbségi jog nem uniós kompetencia. Mindkét kezdeményező csoport bíróságon támadta meg az elutasító határozatot, de míg első fokon az SZNT és partnerei elvesztették, az RMDSZ és partnerei megnyerték a luxemburgi pert. Ezt követően március végén az EB megegyezett az RMDSZ és a FUEN képviselőivel, és bejegyezte a kezdeményezésük karcsúsított változatát. Az SZNT luxemburgi pere másodfokon folytatódik.