Mégsem adhatnák haszonbérbe az önkormányzatok a halgazdálkodási jogot – ilyen értelmű módosító indítványt fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A parlament által tárgyalt, a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása eredetileg azt tartalmazta: ha az önkormányzat nem kíván élni halgazdálkodási jogával, akkor ezt a jogát nyilvános pályázaton haszonbérbe adhatja vagy lemondhat róla az állam javára.
    

A törvényalkotási bizottság törölte ezt a rendelkezést, így a törvény szerint az önkormányzat továbbra is csak az államnak adhatja át ezt a jogot.
    

Egy másik módosítás lehetővé tenné, hogy a horgászversenyek megtartása esetén elegendő legyen a verseny rendjét egyszer jóváhagyatni a halgazdálkodási hatósággal és ne kelljen valamennyi verseny előtt felmentést kérni.
    

Rögzítették: a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mellett – a Balaton gazdaságosan fenntartható hasznosítása, valamint a Balaton vízgyűjtőjén lévő haltermelési létesítmények busatermelésének kontrollja érdekében – a Balatoni Halászati Zrt. esetében is a miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogot.
    

A szaktárca vezetője feladatként kapja azt is, hogy a rendkívül alacsony magyarországi halfogyasztás növelése érdekében a halfogyasztást ösztönző nemzeti programot dolgozzon ki.