A spanyol parlament június 13-án vitatja meg a Mariano Rajoy kormányfő elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség nyújtott be – jelentette be Ana Pastor, a parlament alsó házának elnöke Madridban.

Az ellenzéki pártszövetség a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) körül az utóbbi időben kirobbant korrupciós botrányokkal indokolta a bizalmatlansági indítvány szükségességét, “társadalmi vészhelyzetre” hivatkozva. 
    

Pablo Iglesias, a pártszövetség vezetője korábban úgy nyilatkozott: “erkölcsi kötelesség” és “társadalmi igény” a bizalmatlansági indítvány benyújtása. 
    

Az Unidos Podemos a harmadik legnagyobb képviselőcsoport a spanyol parlamentben, 67 mandátuma azonban nem elég ahhoz, hogy megvonja a bizalmat a kormányfőtől a 350 fős törvényhozásban.
    

A parlament többi pártja – eddigi nyilatkozataik alapján – nem támogatja az Unidos Podemos kezdeményezését, amelyben a jelenlegi miniszterelnök helyett Pablo Iglesiast javasolja a kormányfői posztra.
    

A pártoknak két nap áll rendelkezésükre, hogy saját indítványt nyújtsanak be, amelyben másik miniszterelnök-jelöltet neveznek meg. Egyelőre egy párt sem jelezte, hogy élni kíván ezzel a lehetősséggel.
    

A spanyol parlamentben az elmúlt negyven évben két alkalommal tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről. Az elsőt 1980-ban, amikor a centrista Adolfo Suárez volt a kormányfő. A másodikat 1987-ben, akkor a szocialista Felipe González állt a kormány élén. A parlament egyik esetben sem vonta meg a bizalmat a miniszterelnöktől.