A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a NAV három hivatásos állományú tagját, egy helyi ügyészségi ügyészt és egy további személyt.

A Központi Nyomozó Főügyészség kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. A megalapozott gyanú szerint a bűnüldöző szervek látókörébe került, illetve büntetőeljárás alá vont személyek milliós nagyságrendű összegeket fizettek egy csoportnak, melynek tagja volt a NAV három hivatásos állományú tagja, egy ügyvéd és egy helyi ügyészségi ügyész. A kifizetett jogtalan előnyért cserébe a csoport tagjai a működésük során megismert bűnügyi információkat szolgáltattak ki az arra jogosulatlan személyeknek, a büntetőeljárás alóli mentesülésük, vagy cselekményük enyhébb elbírálása érdekében.

A Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai 14 helyszínen tartottak házkutatást, ahol számos bizonyítékot foglaltak le. 6 személyt gyanúsítottként hallgattak ki, akik közül 5 terheltet őrizetbe vettek.

Az őrizetbe vett ügyész és a NAV munkatársai a gyanúsítotti kihallgatásuk során panaszt jelentettek be a gyanúsítás ellen, és nem tettek vallomást.

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette törvényi büntetési tétele 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés.

A főügyészség indítványozni fogja az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatásának az elrendelését.

A nyomozás határideje 2017. július 16. napja. Az ügyben eddig összesen 9 gyanúsított van.