Megszavazta az Ana Brnabic vezette új szerb kormányt a belgrádi parlament, és ezzel Ana Brnabic lett Szerbia első női miniszterelnöke.

A 250 fős szerb törvényhozásban két napig tartó heves vita után 157 képviselő támogatta és 55 ellenezte a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) koalíciós kormányát.
    

Új kormányalakításra azért volt szükség, mert Aleksandar Vucic áprilisban miniszterelnökként indult az elnökválasztáson, és megnyerte azt. Az új kabinet a tavaly augusztusban alakult kormány munkáját folytatja, és a tagjai sem változtak jelentősen. Két új minisztériumot hoztak létre, valamint csere történt a védelmi és a szociálisügyi tárca élén. A 22 tagú kormánynak 18 minisztériuma és 3 tárca nélküli minisztere van. 
    

A párton kívüli Ana Brnabic Aleksandar Vucic kérte fel kormányalakításra. A miniszterelnök szerdán ismertetett programbeszédében kijelentette: az előző kabinet munkáját kívánja folytatni, a hangsúlyt pedig az elektronikus ügyintézés és a digitalizáció fejlesztésére, az állami hivatalok hatékonyságának növelésére, az oktatási rendszer korszerűsítésére, az európai integráció folytatására, valamint a gazdasági reformokra és az innovációra fogják helyezni. 
    

A Vajdasági Magyar Szövetség a korábbi évekhez hasonlóan államtitkári szinten vesz részt a kormány munkájában. A VMSZ-nek az oktatási, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az építésügyi minisztériumban van államtitkára. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője kiemelte, az utóbbi időszak bebizonyította, hogy ez megfelelő szerepvállalás a kormány munkájában, lehetővé teszi, hogy a vajdasági magyarság számára fontos ügyek gyorsabban haladjanak előre
    

A kormánytagok 20 órakor teszik le hivatali esküjüket.