A nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára kiváltság, nem pedig diszkrimináció – értékelte az Európai Bizottságnak (EB) címzett, közzétett levélben a Szolidaritás lengyel szakszervezet elnöke, a lengyel állampolgárok szuverén döntéseibe való beavatkozásnak minősítve Brüsszel ez ügyben elfoglalt álláspontját.

A legnagyobb lengyel szakszervezet elnöke, Piotr Duda augusztus eleje óta folytat levelezést az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületével a lengyelországi nyugdíjkorhatár miatt. Eredetileg arra reagált, hogy az EB július végén kötelezettségszegési eljárást indított el Lengyelországgal szemben a bírósági reformot célzó egyik törvény miatt, és a fő brüsszeli kifogás az, hogy a bíráknál különbözik a nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak esetében. Dudának válaszolva Brüsszel közölte: diszkriminációnak tartja – és nemcsak a bírák esetében -, hogy Lengyelországban eltér a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára.
    

Az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek címzett, kedden ismertetett levélben Piotr Duda azt írta: Brüsszel legutóbbi válaszlevele megerősítette a Szolidaritás aggodalmait, hogy az EB, “anélkül, hogy erre meghatalmazása lenne, megpróbál beavatkozni a lengyel állampolgárok szuverén döntéseibe”, és kétségbe vonja a nők és a férfiak különböző nyugdíjkorhatárának jogszerűségét.
    

“A nyugdíj jogosultság, nem pedig kötelesség, a törvény pedig csak a minimális nyugdíjkorhatárt szabja meg” – mutatott rá Duda, hangsúlyozva: a jogszabály a jogosultak egyéni döntésére bízza a nyugdíjba vonulás idejét. 
    

A Szolidaritás elnöke a lengyel alkotmánybíróság 2010-ben hozott döntésére is hivatkozik, miszerint a nők alacsonyabb nyugdíjkorhatára nem jár hátrányos megkülönböztetéssel, ellenkezőleg, társadalmilag megalapozott, “jogos kiváltságot” jelent.
    

A Szolidaritás honlapján hétfő este közölték: a szakszervezet reagálni fog az általa jogtalannak minősített brüsszeli lépésekre, és a reagálás formájáról a közeli napokban dönt.
    

Lengyelországban október 1-jétől a nők 60 éves, a férfiak 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba. Az ezt lehetővé tevő törvénnyel lényegében a 2013 elejéig érvényes szabályokat állították vissza. Az előző kormány négy évvel ezelőtt 67 évben szabta meg a nyugdíjkorhatárt, amelyet fokozatosan – a nők esetében 2040-ig, a férfiak esetében 2020-ig értek volna el.
    

Az Európai Bizottság a Szolidaritás augusztus eleji levelére válaszolva kilátásba helyezte: lépéseket tesz annak érdekében, hogy “megakadályozza a nők és a férfiak különböző nyugdíjkorhatárából eredő diszkriminációt” Lengyelországban.
    

A nyugdíjreformra vonatkozó álláspontját Brüsszel a lengyel kormánynak is elküldte. A munka-, családügyi és társadalompolitikai minisztérium jelenleg készíti hivatalos válaszát.