Naprakész az ítélkezési tevékenység a Szegedi Ítélőtáblán, az ügyek jelenetős részében hat hónap alatt döntés születik, egy éven belül pedig szinte valamennyi per lezárul – közölte Harangozó Attila elnök.

A Szegedi Ítélőtábla továbbra is több ügyet fejez be, mint amennyi érkezik a bíróságra – mondta az elnök az ítélkezési szünetig tartó első félév munkáját bemutató sajtótájékoztatón.
    

Büntetőügyszakban a szegedi bírák kirendelés útján részt vettek a Fővárosi Ítélőtábla ügyhátralékának megszüntetésében. 2016 szeptemberében hatvan ügyet helyeztek át Szegedre, ezek döntő többségét már lezárták – tudatta az elnök.
    

A táblabíróság másodfokú vagy jogerős ítéleteinek meghatározó hányadát helyben hagyta a Kúria – mondta Harangozó Attila, aki ugyanakkor teljesen természetesnek nevezte, hogy egy-egy döntéssel szemben jogorvoslatot kezdeményeznek. Az elnök hangsúly: az ítélőtábla munkájának törvényessége sosem kérdőjeleződött meg.
    

Hámori Attila elnökhelyettes elmondta, a bíróságok munkáját meghatározó négy nagy törvény – a polgári és büntető törvénykönyv, valamint a perrendtartás – megváltozott vagy megváltozik. Az ebből adódó feladatokra felkészítő, a régió valamennyi bíráját, bírósági titkárát és fogalmazóját érintő képzést az ítélőtábla koordinálja.