Várhatóan arra fogja kérni az Európai Bizottság az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsot, hogy szeptemberben ismét tűzze napirendre a lengyel jogállamiság kérdését.

Névtelenséget kérő illetékesek közölték: a brüsszeli testület tagjai valószínűleg abban fognak megállapodni szerdai ülésükön, hogy felkérik a tanácsot, vitassák meg Lengyelország ügyét a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek szeptember 25-i találkozóján.
    

Mint mondták, az Európai Bizottság fokozni kívánja a nyomást Varsóra azzal, hogy kikéri a tagországok véleményét, szerintük miként kellene a továbbiakban eljárni Lengyelországgal szemben, amelynek kormánya a bírálatok szerint semmibe veszi a jogállamiság elveit.
    

Néhány hónappal ezelőtt egyszer már a tanács elé terjesztették a lengyel kérdést, és Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke akkor arról számolt be, hogy az uniós tagállamok többsége támogatta a fellépést Varsóval szemben.
    

Az Európai Bizottság már többször kilátásba helyezte Lengyelországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindítását.
    

Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely – az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban a többi tagország egyhangú támogatására van szükség,, ami erősen kétséges. 
    

Az utóbbi időben az unió részéről  sok bírálat érte a varsói kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát és korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét. A lengyel vezetés szerint a vonatkozó törvénymódosítások ugyanakkor tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.