Jogerőssé vált az az ítélet, amellyel a kolozsvári bíróság érvénytelenítette az Erdély-zászló március 15-i felvonuláson való használata miatt Soós Sándorra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnökére kirótt bírságot.

A közlemény szerint a kolozsvári csendőrség a törvényben megszabott 30 napos határidőben nem fellebbezett a számára kedvezőtlen első fokú ítélet ellen, így a bírságot eltörlő ítélet jogerőre emelkedett. Soós Sándor ügyében született az első jogerős ítélet az Erdély-zászló ügyben. A kolozsvári március 15-i felvonuláson az Erdély-zászló használata miatt kiszabott három másik bírság ügye továbbra is per tárgyát képezi.
    

Erdélyben általános felháborodást váltott ki, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szervezett március 15-i kolozsvári rendezvényen a csendőrség megbírságolt négy az EMNP-hez kötődő személyt, akik a történelmi Erdély ma Romániában nem hivatalos zászlajával vonultak a tömegben. A csendőrség előbb a felvonulás RMDSZ-es szervezőit szólította fel, hogy távolítsák el az Erdély-zászlókat a tömegből, majd amikor az Erdély-zászlóval vonulók elutasították a távozást, a csendőrség összesen 1500 lejre (105 ezer forint) bírságot rótt ki bírságot ellenük.
    

A hatóság később közleményben tudatta: nem azért bírságoltak, mert egyesek Erdély-zászlót lengettek, hanem azért, mert az érintettek nem hagyták el a tömegrendezvény helyszínét, amikor erre felszólították őket.
    

A hatósági fellépés ellen közösen tiltakoztak az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyei vezetői.