Felfüggesztette a spanyol alkotmánybíróság azt a frissen megszavazott törvényt, amelyben Katalónia szabályozná a Spanyolországtól történő elszakadásának folyamatát.

A határozat még nem a végleges ítélet, annak meghozatalára öt hónap áll az alkotmánybíróság rendelkezésére. A felfüggesztés automatikus minden olyan esetben, amikor az alkotmánybíróság eljárásba vesz egy beadványt.
    

A jogszabály ellen a spanyol kormány élt alkotmányossági kifogással múlt pénteken, néhány órával azután, hogy a katalán parlament függetlenségpárti többsége elfogadta.
    

A jogi átmenet és a köztársaság létrehozásának törvénye akkor lépne életbe, ha az október 1-jére kiírt referendumon a független Katalóniára szavazók kerülnek többségbe.
    

Lényege, hogy az önállósodó Katalónia jogi kereteit biztosítsa, amíg megválasztják az új, alkotmányozó katalán nemzetgyűlést, és elkészítik az új állam alkotmányát.
    

A spanyol alkotmánybíróság korábban a népszavazást kiíró határozatot is felfüggesztette, így annak megtartása a spanyol törvények értelmében illegális lenne. 
    

A katalán kormány ettől függetlenül folytatja a referendum előkészítését, arra hivatkozva, hogy a 2015-ös helyi parlamenti választásokat ennek ígértével nyerték meg, erre kaptak felhatalmazást a választóktól.
    

A spanyol kormány korábban jelezte: minden törvényes eszközével igyekszik megakadályozni az illegálisnak minősített népszavazást.