Szeptember 21-én ideiglenesen hatályba lép az EU és Kanada közötti átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás, a CETA. A megállapodás majd csak akkor lép teljes mértékben hatályba, amikor azt – alkotmányos előírásainak megfelelően – az összes uniós tagállam megerősíti. Az EU és Kanada 2016. október 30-án írta alá a CETA-t, azután, hogy az uniós tagállamok a Tanácsban jóváhagyták a dokumentumot. 2017. február 15-én az Európai Parlament is kifejezte egyetértését, Kanada pedig 2017. május 16-án erősítette meg a megállapodást. Ez megnyitotta az utat a CETA ideiglenes alkalmazása előtt.

A CETA a kisebb és a nagyobb uniós vállalkozások számára is új lehetőségeket kínál arra, hogy Kanadába exportálják termékeiket. Ez az uniós vállalkozások számára évente 590 millió euró összegű megtakarítást jelent majd, jelenleg ugyanis ennyit kell vámok formájában kifizetniük a Kanadába exportált áruk után. Szeptember 21-étől a CETA az EU és Kanada közötti kereskedelem tárgyát képező termékek 98%-a esetében megszünteti a vámokat. Különösen a kisvállalkozások fognak időt és pénzt megtakarítani, például azáltal, hogy mentesülnek majd a terméktesztelési előírásoknak való kétszeres megfelelés kötelezettsége, a hosszadalmas vámeljárások és a magas jogi költségek alól. Ezenfelül a CETA az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít majd a kanadai közbeszerzésekhez.

A CETA az európai gazdák és élelmiszeripari vállalkozások számára is új lehetőséget teremt, ugyanakkor teljes körű védelmet biztosít az EU érzékeny ágazatai számára. Egyes rivális kanadai termékek tekintetében az Unió korlátozott mértékben és körültekintő módon további piacnyitást hajtott végre, ezzel egyidejűleg azonban gondoskodott arról, hogy fontos európai exporttermékek könnyebben juthassanak piacra Kanadában. Az Unióban élő 500 millió fogyasztó szintén jól jár a megállapodással. A CETA hatályba lépésének köszönhetően bővül az európai áruválaszték, az európai normák viszont nem sérülnek, mert kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes mértékben megfelelnek az uniós előírásoknak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított termékekre vonatkozó uniós előírásokon sem.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.