Az Európa Tanács és az Európai Unió ismételten megerősíti, hogy határozottan és egyértelműen, minden körülmények között és minden esetben elítéli a halálbüntetést – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára hétfőn a halálbüntetés elleni küzdelem európai és világnapja alkalmával kiadott közös nyilatkozatában.

Mint elmondták: a halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. Olyan embertelen és megalázó bánásmódot jelent, amelynek elrettentő hatása nem bizonyított, és amelynek következtében a bírói tévedések visszafordíthatatlanná és végzetessé válhatnak.

“Ha bármely tagállam visszaállítaná a halálbüntetést, az szembemenne mindkét szervezet alapvető értékeivel és a tagjai számára előírt kötelezettségekkel” – írták.

Az Európa Tanács és az Európai Unió felszólította az összes európai államot, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés megtiltására irányuló jegyzőkönyveit.

A végrehajtott halálos ítéletek száma a világban (2016) – Az Amnesty International szerint 2016-ban a világ országai közül 23-ban hajtottak végre halálos ítéleteket. – Forrás: MTI

Felszólították egyúttal a világ valamennyi olyan országát, amelyek még alkalmazzák a halálbüntetést, hogy az eltörlés felé vezető első lépésként haladéktalanul vezessenek be moratóriumot a kivégzésekre, és a függőben lévő halálbüntetéseket enyhítsék börtönbüntetéssé.

Mint elmondták, a világ országainak több mint kétharmada eltörölte a halálbüntetés jogszabályi vagy gyakorlati alkalmazását. Az ENSZ keretében az Európa Tanács és az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja a halálbüntetés eltörlésére irányuló globális tendenciát. A halálbüntetés kiszabásával és alkalmazásával összefüggésben a két szervezet minden rendelkezésére álló eszközzel küzdeni fog a kínzás és az emberi jogok egyéb súlyos megsértése ellen – szögezték le.