Washington felháborodással fogadta a Kongói Demokratikus Köztársaság (a volt Zaire) hétfőn történt beválasztását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (EJT). A 47 tagú és genfi székhelyű ENSZ-szervezetnek a közép-afrikai ország 2018 januárjától három éven keresztül lesz a tagja. Az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán 193 ország képviselője közül 151 voksolt az afrikai ország tagságára.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Nikki Haley közleményben ítélte el a döntést. Haley szerint “a Kongói Demokratikus Köztársaság beválasztása újabb bizonyíték az Emberi Jogi Tanács szükséges reformjára”. A nagykövet szerint az afrikai ország azért méltatlan arra, hogy az emberi jogok legfontosabb intézményének tagja legyen, mert Kongó “a politikai elnyomásról, a nők és a gyermekek ellen elkövetett erőszakról, a jogellenes letartóztatásokról és fogva tartásokról, a gyilkosságokról és az emberrablásokról” ismert. 

“Az emberi jogok ügye túlságosan is fontos ahhoz, hogy továbbra is egy ellenőrzés és reform híján lévő, már elavult rendszerre bízzuk” – szögezte le a közleményben az amerikai kormányzat képviselője, bírálva az EJT-t. Az Egyesült Államok már júliusban élesen bírálta azokat az afrikai országokat, amelyek támogatták a Kongói Demokratikus Köztársaság jelölését. 

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet igazgatója, Louis Charbonneau New Yorkban kiadott közleményében szintén bírálta a döntést.