Szabadon garázdálkodik egy elítélt az interneten a sopronkőhidai fegyházból. A 12 éves büntetését töltő férfi a pécsi kézigránátos merénylet egyik résztvevője volt. A 2008-as merényletben ketten vesztették életüket.

B. Sándor facebook posztjaiból számos személyes sérelmén kívül az is kiderül, hogy az elítélt okostelefonnal mászkál a fegyház falai között, az udvarról, a cellájából, a konditeremből és a intézmény konyhájából is megoszt képeket és videókat. Eddig csaknem száz képet és 11 videót posztolt 22 bejegyzésében. A férfi a bejegyzésekben nagyrészt a börtönéletre panaszkodik, de olyan felvételt is közöl, melyben egy haragosát fenyegeti.

„Szerintem nem normális dolog az, hogy moslékkal etetnek és patkányok járkálnak a folyosón!” – írja egy posztjában B. Sándor, aki a börtönéletet bíráló állításait fotókkal is igyekszik alátámasztani. Homályos fényképei tanúsága szerint komoly dohány, tisztálkodási szer és csokoládé készletekeket halmozott fel cellájában.

Képek forrása: facebook.com

B. Sándor a leginkább azon háborodott fel, hogy nem tarthatja a kapcsolatot családjával, de elégedetlen a cella méretével, az intézet higiéniájával is. A férfi arról is ír, hogy a tiltott tárgyakat nem a hozzátartozóktól, hanem a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottaitól szerzi be.

„Azt mondják nincs korrupció, a családtól kapott csomagban semmilyen tiltott tárgy nem tud bejönni mert reptéri röntgengép van. Tehát csak a bv dolgozói tudják behozni a tiltott tárgyakat. Én megmutatom mi az igazság!” – fakadt ki egyik videófelvételen B. Sándor, aki szerint nem olyan édes az élet a börtönökben, ahogy azt az országos bv. parancsnok bemutatja a tévében. B. Sándor mindezt súlyos igazságtalanságként éli meg, és kürtöli a nagyvilágba.

Az üggyel kapcsolatban tájékoztatást és állásfoglalást kértünk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától. A mai napon az alábbi választ kaptuk:

A büntetés-végrehajtási szervezet az esettel összefüggő valamennyi körülmény tisztázása érdekében belső vizsgálatot indított. A vizsgálat jelenleg is folyamatban van.

A fogvatartottak internetes kommunikációra szolgáló eszközt nem tarthatnak maguknál, így az internet, illetve a közösségi média használata nem engedélyezett részükre.

A hatályos jogszabályok szerint jogerősen elítélt és előzetes letartóztatott fogvatartottak egyaránt használhatnak mobiltelefon-készüléket.

A fogvatartotti mobiltelefonnal csak kimenő hívásokat lehet kezdeményezni, internetezésre, kép rögzítésére, illetve szöveges üzenetek küldésére-fogadására a készülék nem alkalmas. A mobiltelefon beállítása csak a számítógépes nyilvántartásban előre rögzített kapcsolattartókkal történő telefonhívást engedélyezi, a kapcsolattartókhoz rendelt telefonszámokkal.

Tiltott tárgyak büntetés-végrehajtási intézetbe történő bejutása, bejuttatása – annak feltalálása – esetén minden esetben belső vizsgálat indul. A vizsgálat eredményétől függően az esettel érintett személyi állomány tagjával és a fogvatartottal szemben is fegyelmi eljárás, esetleg büntetőeljárás indul.