Az agrárium helyzetének javítása érdekében törvénymódosításokat kezdeményezett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke – közölte a szervezet.

Az egyik módosítás a termelők által használt öntözővíz utáni vízkészletjárulékot érinti, elsősorban a halgazdálkodást és rizstermesztést folytatók helyzetét javítaná, valamint újszerű megoldással – a hektár alapú kedvezményes vízhasználat bevezetésével – az öntözött területek bővítését ösztönözné. 

A késedelmes fizetés, illetve a gyorsan romló termékek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idején túli reklamációk jelentős károkat okoznak a termelőknek. A javaslat ezért 20 százalékra emelné a beszállító mezőgazdasági termelőknek járó késedelmi kamatot. Egyben a friss vagy gyorsan romló áru esetén a szerződésben meghatározott fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül lehetne minőségi kifogást emelni, ennek hiányában a minősítést az áru átvételekor lehet érvényesíteni, azt követően erre nem lehet hivatkozni.

Az önálló vadászati jog esetében pontosítaná a bérvadászat fogalmát, kimondva, hogy írásban, ellenérték megjelölésével kell róla megállapodni, egyúttal a bérvadászat lehetőségét kiterjesztené a vadásztársaságokra is. A vadkár csökkentése érdekében lehetőséget biztosítana a hivatásos vadászok számára az éjjellátó keresőtávcső használatára. 

A javaslat a termőföld védelméről szóló törvény módosításával a kis teljesítményű, napenergia alapú erőművek átlagosnál gyengébb minőségű földeken való létesítését kedvezményezi azáltal, hogy ebben az esetben nem kellene talajvédelmi vizsgálatot lefolytatni. Az öntözési célú létesítmények létesítése és üzemeltetése esetén mentesülnének az érintettek az engedélyezés alól. 

A NAK által 2018. május 1-jére kiépítendő országos jégkármérséklő rendszer létrehozásához igénybe vett, megközelítőleg 2 négyzetméteres területek mentesítése sem lenne engedélyhez kötött, és földvédelmi járulékfizetési kötelezettség is megszűnne az előbbi tevékenységek esetén. 

A javaslat egyértelművé teszi, hogy az erdőtörvény módosított rendelkezéseit a folyamatban levő körzeti erdőtervezésekre is alkalmazni kell, és rögzíti azt is, hogy a körzeti erdőterveket az új törvényekkel folyamatosan összhangba kell hozni.