Megalakult hétfőn a kétkamarás cseh parlament új összetételű alsóháza, a képviselőház. A 200 tagú testület képviselői az alakuló ülés kezdetén letették az alkotmány által előírt esküt, jóváhagyták a jelölő és mandátumvizsgáló bizottságot, majd a házszabály szerint az ülést 48 órára megszakították. A törvény ennyi időt szab meg a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak a ház elnökségébe, valamint az egyes bizottságokba.

Az októberi választás eredménye alapján az ANO mozgalomnak 78, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 25, a Cseh Kalózpártnak (PS) 22, a Szabadság és Közvetlen Demokracia (SPD) mozgalomnak 22, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) 15, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) 15, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) 10, a TOP 09 pártnak 7, a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak pedig 6 mandátuma van a parlamenti alsóházban. 

Radek Vondrácek, az októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom képviselője lett a cseh parlament új összetételű alsóházának elnöke.

Radek Vondrácek (1973), aki korábban a testület alelnökként tevékenykedett, az egyetlen jelölt volt erre a tisztségre. A 43 éves, jogi végzettségű Vondrácek 2013-tól tagja a képviselőháznak az ANO mozgalom színeiben. 

A mintegy hatórás indulatos és éles, személyeskedésekkel is teli vita után a 200 tagú parlamenti alsóházban a titkos szavazáskor Radek Vondrácek megválasztását 135 képviselő támogatta. Még a választás előtt az ANO, a kommunisták, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint a Cseh Kalózpárt nyilatkozott úgy, hogy támogatja Vondráceket. A négy tömörülésnek együttesen 137 mandátuma van. A Demokratikus Blokkba tömörült négy jobboldali párt, amelynek együtt 48 mandátuma van, viszont közölte, hogy nem fognak szavazni. 

A képviselőháznak várhatóan öt alelnöke lesz, és a testületben 17 vagy 18 szakbizottság fog működni, ez azonban még nem végleges, a pártok megegyezésének függvénye.

Szerdán csak a mandátumvizsgáló és mentelmi bizottság elnökét választották meg a képviselők Stanislav Grospic kommunista képviselő személyében. A 200 tagú testületben Grospic 114 támogató szavazatot kapott, míg 67-en ellene voksoltak. A jobboldali pártok élesen bírálták ezt a döntést, amely szerintük az ANO-nak kedvez. A bizottságnak kulcsszerepe van a mentelmi ügyekben.

A cseh rendőrség hétfőn jelentette be, hogy Andrej Babis, az ANO mozgalom elnöke és Jaroslav Faltynek alelnök mentelmi jogának megvonását kérte az alsóháztól. A hatóságok a két parlamenti képviselő elleni büntetőeljárás felújítását tervezik, amely összefügg a Capí hnízdo (Gólyafészek) nevű szabadidő- és kongresszusi központnak nyújtott európai uniós támogatással. A büntetőeljárás megindítása csak azután lehetséges, ha a parlament megvonja a mentelmi jogot az érintett képviselőtől.

A képviselőházi alelnökök és a többi bizottság elnökének megválasztására nagy valószínűséggel csak a jövő héten kerül sor.