Várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa a 2018-as adóévben, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás lesz jogosult áfamentes számlát kiállítani. Annak ellenére ugyanis, hogy a tervezett változás nem közvetlenül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) szabályait érinti, hatása a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb – hangsúlyozta Dr. Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

A 2018-as adóévben tovább bővülhet az alanyi adómentességet élvező vállalkozások köre, köszönhetően az árbevételi határ újabb emelésének. Míg 2017 előtt 6 millió forintos árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig 2017-től 8 millióra forintra, 2018. január elsejétől pedig 12 millió forintra nőhet ez az értékhatár, amennyiben a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió. Az alanyi adómentes adózási forma legfontosabb ismérve, hogy az adózó áfa-mentesen jogosult számlát kiállítani.

Ők nyerhetik a legtöbbet

Ez a lehetőség azoknak a mikro- és kisvállalkozóknak kedvez leginkább, akik a KATA szerint adóznak, és akiknek ügyfélköre főleg magánszemélyekből áll. Egy céges ügyfél ugyanis visszaigényelheti vagy levonhatja az ÁFA összegét, addig egy magánszemély ügyfél nem tudja ilyen módon elszámolni ezeket az összegeket.

„Egy gyakorlati példát nézve, míg egy alanyi adómentes fodrászat mondjuk 2.000 forintot számol fel egy hajvágásért, addig azonos munkadíj mellett egy áfa-körös szolgáltató ugyanezt 2.000 forint + ÁFA, azaz 2.540 forint ellenében tudja nyújtani. Az áfa-alany így vagy alacsonyabb nettó munkadíjért kénytelen dolgozni, ha az árversenyben lépést akar tartani, vagy azonos nettó díjazás mellett számolnia kell az árérzékeny vendégkör lemorzsolódásával” – nyilatkozta Bacskó László ügyvéd, a Vállalkozók Fóruma internetes portál szakértője.

Kiaknázatlan KATA-kedvezmények

A KATA árbevételi plafonját bár 2017-ben 12 millió forintra emelte a törvényhozás, az elsősorban magánszemély ügyfélkörrel rendelkező katások részére a 8 millió forintos alanyi adómentes árbevételi határ maradt mértékadó. E felett az összeghatár felett ugyanis 2017-ben még 27 százalék ÁFA terheli a szolgáltatási díjat. A 2018-ra tervezett változás bevezetése esetében azonban 2018-tól a KATA és az alanyi adómentesség értékhatára egybe fog esni, ami lényegesen tágítani fogja a katás vállalkozók mozgásterét.  

„Amennyiben a javaslat jogszabályi elismerést nyer, úgy a 2018-as adóévben a katás vállalkozók sokkal hatékonyabban fogják tudni kiaknázni a rájuk irányadó 12 millió forintos árbevételi határt, hiszen tevékenységüket korlátozás nélkül, alanyi adómentesen, azaz áfamentesen tudják folytatni” – emelte ki Bacskó László.