Az orosz Állami Dumában (a parlament alsóházában) törvényjavaslatot terjesztettek be, amelynek értelmében háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a “telefonos terrorizmust”, tekintettel az oroszországi bombariadó-hullámra – jelentette az Interfax orosz hírügynökség Pavel Kraseninnikovra, a duma építésügyi bizottságának elnökére hivatkozva.

A javasolt szabályozás szerint háromtól öt évig terjedő börtönnel sújtanák azt, aki szándékosan félrevezető, fenyegető tartalmú bejelentést tesz pokolgép várható robbanásáról közösségi létesítményeknél, gyújtogatásról vagy más olyan tevékenységről, amely veszélybe sodorhatja emberek életét, esetleg kiterjed anyagi károkhoz vezethet. Amennyiben az említett cselekmény célja az állami szervek tevékenységének akadályozása, a büntetési tétel hat és nyolc év közöttire módosul. Ha egy ilyen hamis riasztás következtében valaki életét veszti, vagy egyéb súlyosabb következmények következnek be, nyolc és tíz év közötti szabadságvesztésre számíthat az elkövető.

Kraseninnikov szerint módosító javaslatokkal a szabályozás körét jelentős mértékben kiterjesztenék majd a többi között egészségügyi, oktatási, szabadidős létesítményekre is.

A bizottsági elnök kiemelte: a törvényjavaslat kifejezetten az elmúlt két hónap során fenyegető méreteket öltő “telefonos terrorizmus” ellen irányul, hiszen emiatt tömegesen kellett középületekből evakuálni elővigyázatosságból embereket.

A törvényjavaslatot Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke, Kraseninnikov és a duma biztonsági ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, Vaszilij Piszkarjov nyújtotta be.

A rendkívüli helyzetek oroszországi minisztériuma október végén közölte, hogy névtelen telefonálók által bejelentett hamis bombariadók miatt a hónap során több mint félmillió embert kellett evakuálni az ország 52 településén. A tárca szerint a bejelentők a hónap folyamán több mint 1300 objektum felrobbantásával fenyegetőztek. Pokolgépet a hatóságok egyetlen helyszínen sem találtak.

A RIA Novosztyi hírügynökség egy biztonsági szolgálati forrásra hivatkozva október 10-én azt írta, hogy az akkor éppen egy hónapja tartó, szándékosan félrevezető bombariadó-hullám kezdete óta 170 orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember kellett evakuálni.