Lezárult az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által negyedik alkalommal kiírt „Fókuszban a bíróság” fotópályázat. A képeket elbíráló bizottság 41 pályázó 300 képe közül választotta ki a díjazott fotókat. Az idei év újdonsága, hogy fotósorozattal is lehetett nevezni. A mindenki számára nyitott pályázat nyertesei ünnepélyes keretek között vehették át a díjakat.

Az eredmények kihirdetésével egybekötött kiállítás-megnyitón Handó Tünde, az OBH elnöke elmondta, a pályázat célja a magyarországi bírósági épületek, műemlékek, bírósági munka újszerű látásmóddal való kreatív bemutatása. 2017-ben 4 kategóriában („Portré, emberábrázolás”, „Műemlékek, műkincsek”, „Használati tárgyak, eszközök”, „Digitális bíróság”) örökíthették meg a fotográfusok a bíróságokat, a bírókat, igazságügyi alkalmazottakat és a tárgyalótermeket. 

A négy fős Bíráló Bizottság – Handó Tünde, az OBH elnöke, Németh Zoltán, a Budapest Környéki Törvényszék Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságának elnöke, Molnár Zoltán fotóművész, valamint Klenovics Róbert, az OBH Műszaki Főosztályának főosztályvezető-helyettese – kategóriánként választott egy-egy nyertes pályaművet, kivéve a „Digitális bíróság”-ot, ott ugyanis a kevés beérkezett pályaműre való tekintettel nem hirdettek eredményt. A fotópályázat online felületén közönségszavazásra is nyílt lehetőség. Ezen kívül a pályaművek közül a Bíráló Bizottság, az OBH elnöke és a Kúria elnöke is választott egy-egy különdíjast.

A pályázat nyertesei:

I. Portré, emberábrázolás kategóriában: Lakos Máté – Irattár

II. Műemlékek, műkincsek kategóriában: Nagy Anita – Ékszerdoboz

III. Használati tárgyak, eszközök kategóriában: Vida István Tamás – Mozi

A Bíráló Bizottság különdíjasa: Dr. Tóth-Piusz István – Talpunk alatt

Az OBH elnökének különdíjasa: Fáczán Ádám – Országos Bírósági Hivatal épületének aulája és tetőzete

A Kúria elnökének különdíjasa: Szőnyi István – Kúria lépcsőház

Közönségdíjas: Bódi Anett – Az ítélet (341 szavazat)