Jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolja a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azt a kecskeméti ügyvédet, aki a vád szerint jogosulatlanul nyújtott pénzkölcsönöket magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak. A Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara fegyelmi eljárást indított az ügyvéddel szemben.

A vádirat szerint a Kecskeméten ügyvédként is dolgozó férfi 2003 és 2014 között rendszeresen adott kölcsönt a hozzá fordulóknak, kamat ellenében, rövid határidővel. A kölcsönök összegei 250.000 forinttól 10.000.000 forintig terjedtek, a kölcsön visszafizetésére egy hónaptól hat hónapig adott határidőket. A vádlott 15-20 százalékos ügyleti kamatot, vagy előre meghatározott pénzösszeget kötött ki kamatként, késedelem esetén a kamat összege 30 százalékra nőtt. A kölcsönök fedezeteként gépjárművekre, ingatlanokra jegyeztetett be zálogjogot, illetve kezesek bevonását kérte. A férfi huszonkét ügylet során összesen mintegy 76 millió forint összegben nyújtott kölcsönt.

Pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, ha ellenérték fejében, nyereség érdekében, rendszeresen történik, és ezen tevékenység kizárólag hatósági engedéllyel végezhető. A vádlott ilyen engedéllyel nem rendelkezett.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az elkövetőt jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben, a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlott bűnösségének kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni – olvasható az ügyészég közleményében.

“A Kamara fegyelmi eljárást kezdeményezett az ügyvéddel szemben. Amíg nincs vádirat vagy bírói ítélet, addig az eljárást fel kell függesztenünk. A jogerős ítélet esetén döntjük el a jogszabályoknak megfelelően, hogy felmentjük-e az ügyvédi tevékenysége alól” – nyilatkozta a Jogi Fórumnak Sulyok Miklós, a Bács Kiskun Megyei Ügyvédi Kamara elnöke.