Több romániai bíróságon a tárgyalások időszakos felfüggesztésével, az épület előtti néma tüntetéssel tiltakoztak a bírák és ügyészek az igazságszolgáltatás átszervezését célzó törvénycsomag és a büntető eljárásjog módosítása ellen.

Hétfőn néhány kolozsvári, konstancai és bukaresti bíróság alkalmazottai felsorakoztak az épület előtt, kedden a tiltakozási hullám több más város bíróságaira is kiterjedt, a nagyszebeni, szucsávai és dévai bíróság pedig bejelentette, hogy keddtől kezdődően naponta egy-egy órára felfüggesztik a tárgyalásokat.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden kitérő választ adott arra a kérdésre: törvénysértők-e a bírák és ügyészek tiltakozó megmozdulásai. Elismerte, hogy az alkotmány korlátozza ezt a jogukat, de szerinte magánemberként senkit sem lehet megfosztani a véleménynyilvánítási szabadságtól.

Augustin Lazar legfőbb ügyész igazi európai korrupcióellenes leckének nevezte a bírák és ügyészek kiállását, akik szerinte ezzel érettségükről, az igazságszolgáltatás függetlensége iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot.

Romániában csaknem két hónapja rendszeresen tüntetnek az igazságügy átszervezése ellen az ellenzéki szervezetek, amelyek szerint a szociálliberális kormánytöbbség saját korrupt politikusai védelmében akarja politikai pórázra kötni az igazságszolgáltatást, korlátozni az ügyészek mozgásterét.

Az igazságügyi reform szükségességét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatását is élvező koalíciós pártok azzal indokolták, hogy szerintük az ügyészi túlkapásoknak, a korrupcióellenes vádhatóság és a titkosszolgálatok összefonódásának köszönhetően Románia ma már ügyészállammá vált, ahol sérülnek az emberi jogok, nem érvényesül az ártatlanság vélelme.

Miután múlt héten a kétkamarás román parlament képviselőháza megszavazta az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló tervezeteket, ezen a héten az ügyben döntő háznak számító szenátus kezdte el vitatni a törvénycsomagot, amelynek gyors elfogadását a jobbközép ellenzék tiltakozó akciókkal próbálja hátráltatni.