A 21. század kihívásainak való megfelelés korszakváltást követel az ország legnagyobb bíróságának vezetésében. Fazekas Sándor 6 évre szóló megbízatása idén január 4-én lejárt. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ezért pályázatot írt ki a tisztség betöltésére, amelyre egyedüliként a jelenlegi elnök jelentkezett.

A Fővárosi Törvényszéken összpontosul a legtöbb ügy, ugyanakkor itt áll rendelkezésre a legtöbb emberi és tárgyi erőforrás is. A törvényszéki elnöknek ezekkel az erőforrásokkal megfelelően kell gazdálkodni, ehhez pedig hatékony módszerek kialakítására van szükség. Az elmúlt hat évben a Fővárosi Törvényszék elnöke nem alakított ki ilyen módszereket. Így a törvényszék nem tudott súlya szerint hozzájárulni a bírósági szervezet egészének magasabb színvonalú működéséhez, sem pedig a harmadik hatalmi ág társadalmi megbecsülésének növeléséhez.

A Fővárosi Törvényszéken régóta fennálló problémák 2012-től megkezdett felszámolása alapvetően a törvényhozás, a kormányzat és a bírósági központi igazgatás támogatásának az eredménye. Utóbbira példa, hogy – az OBH intézkedéseinek köszönhetően – korábban soha nem látott számú bíró és igazságügyi alkalmazott dolgozhat a központi régió bíróságain.

Az új eljárási törvények, a digitális bíróság, a bírói kar munkafeltételekkel kapcsolatos elvárásai, valamint a jogkereső ügyfelek igényeinek színvonalas kiszolgálása olyan fokozódó kihívásokat jelentenek a 2018. évtől, amely a Fővárosi Törvényszék vezetésében korszakváltást követel. Mindezekre tekintettel az OBH elnöke a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánította.

Az OBH elnökének kinevezési jogkörébe tartozó álláshelyekre pályázók meghallgatási jegyzőkönyvei és a pályaművek ITT elérhetőek.