Sérti a román alaptörvényt a bírák és ügyészek jogállásáról tavaly decemberben megszavazott törvénymódosítás több rendelkezése – állapította meg kedden az alkotmánybíróság.

Valer Dorneanu, a testület elnöke példaként a bírák és ügyészek felelősségét szabályozó cikkelyeket hozta fel, amelyeknél az alkotmánybíróság pontatlannak találta a téves jogalkalmazás meghatározását, a “rosszhiszemű”, illetve “súlyos mulasztás” kifejezések pontosítását kérve a jogalkotótól.

A decemberben megszavazott, kihirdetésre váró törvénytervezet nemcsak lehetővé, hanem egyenesen kötelező tenné, hogy az állam kártérítési eljárást indítson azon ügyészek vagy bírák ellen, akik “rosszhiszeműen”, vagy “súlyos mulasztás” nyomán hoznak helytelen döntéseket.

Ez már a második olyan jogszabály a három törvényből álló – a jobbközép ellenzék, Románia külföldi partnerei és az utcán tüntető civilek által kifogásolt – igazságügyi csomagból, amely megbukott a normakontrollon. A testület múlt héten az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabály néhány cikkelyét találta alkotmánysértőnek.

Mindkét esetben az alkotmánybíróság együtt tárgyalta az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és a legfelsőbb bíróság alkotmányossági kifogásait, amelyek közül csak néhányat talált megalapozottnak. Az egyik leggyakrabban kifogásolt előírás, amely külön részleget hozna létre a legfőbb ügyészségen a bírák és ügyészek elleni feljelentések kivizsgálására, nem bizonyult alkotmánysértőnek.

A taláros testület az igazságügyi csomag harmadik törvényének alkotmányosságáról várhatóan február 13-i ülésén dönt. Az alkotmányellenesnek minősült előírások miatt a törvénytervezeteket azok kijavítása érdekében várhatóan ismét napirendre tűzi a parlamentben a bukaresti szociálliberális kormánykoalíció.

Romániában csaknem egy éve rendszeresen tüntetnek az ellenzéki civil szervezetek, amelyek szerint a kormánytöbbség politikai befolyás alá próbálja helyezni az igazságszolgáltatást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke és Frans Timmermans, az EB első alelnöke múlt héten közös nyilatkozatban jelezte: az EB aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos legújabb romániai fejleményeket.

A kétkamarás bukaresti parlament házelnökei még aznap nyílt levélben tagadták, hogy a reformcsomag sértené az igazságszolgáltatás függetlenségét és azt állították, hogy az EB-t félretájékoztatták a román jogalkotási folyamat átláthatóságát illetően.