A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult bűnügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda egy a Belügyminisztérium állományában dolgozó kormánytisztviselőt, valamint egy vállalkozót hallgatott ki gyanúsítottként. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó több tucat település polgármesterének ajánlotta fel, hogy minisztériumi kapcsolata révén sikeres, ún. “vis maior” pályázati pénzhez tudja juttatni a településeket, ha a kivitelezéssel az ő cégét bízzák meg.

A jelenlegi adatok szerint két település vonatkozásában utalt arra, hogy a vállalkozói díjat úgy kell megállapítani, hogy abból a kapcsolatát is részesíthesse.

A megalapozott gyanú szerint a vállalkozót az általa hivatkozott minisztériumi kapcsolata – a kormánytisztviselő – rejtett, illetve leplezett módon látta el információkkal.

A kormánytisztviselő esetében folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés, a vállalkozóval szemben pedig más bűncselekmények mellett vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette a megalapozott gyanú.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta mindkét gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, a kormánytisztviselő vonatkozásában a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye, a vállalkozó esetében pedig a szökés-elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt.

A kényszerintézkedés elrendelése kérdésében a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai napon hoz döntést.