A Bizottság a héten új iránymutatásokat tett közzé, amelyek lehetővé teszik az uniós alapokkal regionális és nemzeti szinten dolgozó tisztviselők számára, hogy hatékonyan és átláthatóan biztosítsák az Unió által finanszírozott projektek keretében lefolytatott közbeszerzési eljárásokat.

„Kulcsfontosságú a tagállamok támogatása az uniós beruházásokhoz szükséges megbízható közbeszerzési eljárások megszervezésében ahhoz, hogy az uniós költségvetés hibáktól mentes legyen, az Unió által elköltött minden egyes euró pedig a leghatékonyabb módon, közvetlenül a lakosság javát szolgálja,” szögezte le Corina Crețu, regionális politikáért felelős biztos.

Ezek az iránymutatások a teljes folyamatra kiterjednek, az ajánlati felhívások előkészítésétől és közzétételétől az ajánlatok kiválasztásán és értékelésén át egészen a szerződések végrehajtásáig. Az iránymutatások minden egyes lépésnél hibaelkerülési tanácsokat, bevált gyakorlatokat, valamint hasznos hivatkozásokat és sablonokat tartalmaznak. Ezenkívül ismertetik, hogyan lehet a leghatékonyabban kiaknázni a közbeszerzésekről szóló 2014-es felülvizsgált irányelvek nyújtotta lehetőségeket, amelyek például a kisvállalkozások közbeszerzéseken való részvételének megkönnyítése céljából a bürokrácia csökkentése és még több online eljárás, valamint a szerződések odaítéléséről szóló döntések tekintetében az új szempontok bevezetése, ami lehetővé teszi a társadalmi felelősséget vállaló vállalkozások és az innovatív, környezetbarát termékek kiválasztását.

Az európai strukturális és beruházási (esb) alapok a 2014–2020 közötti finanszírozási időszakban több mint 450 milliárd EUR-t juttatnak az Unió reálgazdaságába, ennek fele pedig közbeszerzési eljárások keretében kerül befektetésre. Az iránymutatásokról szóló infografika és az arra vonatkozó további tájékoztatás, hogy a Bizottság hogyan segít a tagállamoknak az uniós beruházási alapok hatékonyabb kezelésében, online érhető el:

Public Procurement – Guidance for practitioners

Factsheet “New Commission guidelines help Member States organise sound tender procedures for EU-funded projects”