A bírósági iratokhoz, határozatokhoz, valamint a közhiteles nyilvántartáshoz való hatékonyabb elektronikus hozzáférés megvalósítása az európai uniós támogatással megvalósuló Digitális Bíróság projekt feladata. A projekt célja a bürokráciacsökkentés. A megvalósuló fejlesztések eredményeként az ügyfelek gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket.

A most induló Digitális Bíróság projekt fejlesztései három fő területet érintenek. Megújul a bírósági határozatok közzétételének rendszere: a döntések egységes, jól kereshető határozattárban lesznek elérhetők. A bírósági periratok elektronizálásával a bírák és az ügyfelek online is betekinthetnek majd folyamatban lévő ügyeik irataiba. Továbbá közvetlen kapcsolat épül ki a bíróságok és az elektronikusan elérhető közhiteles nyilvántartások között.

A projekt átfogó célja a bürokráciacsökkentés. A megvalósuló fejlesztések eredményeként az ügyfelek gyorsabban és kisebb költséggel intézhetik ügyeiket. A bíróságokon pedig csökkennek az adminisztratív terhek, így hatékonyabb munkavégzés biztosítható. 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. augusztus 15. és 2018. december 31. között. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a projekt lebonyolításához 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A projektről bővebb információ ITT olvasható.

A téma apropóján Kékedi Szabolcs, az OBH Elektronikus Eljárások Főosztályának vezetője nyilatkozott. A video-interjú az alábbiakban megtekinthető: