Egy szabolcsi polgármester, ügyvéd ismerőse kérésére, arra utasította az önkormányzat ügyintézőjét, hogy – jogosulatlanul – ingyen kérjen le tulajdoni lapokat a nyilvántartásból. Mindhármójuk ellen vádat emeltek.

Hivatali visszaélés bűntettével vádol a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy ügyintézőt, aki polgármestere utasítására 137 esetben szerzett be jogellenesen tulajdoni lapokat – közölte a megyei főügyészség vezetője csütörtökön.

Zsíros Zsolt főügyész közleményében azt írta: a vádirat lényege szerint a szabolcsi település önkormányzatánál több évtizede köztisztviselőként dolgozó ügyintézőt a polgármester 2015 elején arra utasította, hogy különböző ingatlanok tulajdoni lapjait kérje le neki hivatali számítógépén az ingatlan-nyilvántartási adatokat tartalmazó TakarNet rendszerből.

Az ügyintéző jogosult volt használni a rendszert, amiből az önkormányzat a hivatali feladatainak ellátásához ingyenesen kaphatott adatokat, így például tulajdonilap-másolatokat. Más célra viszont a rendszer adatai nem használhatóak ingyenesen, amivel a vádlottak tisztában voltak – ismertette a főügyész.

Közölte: a polgármester arra is utasította az ügyintézőt, hogy a jogosulatlan lekérdezéseket úgy tüntesse fel a rendszerben, mint ha közérdekű bejelentések elintézéséhez kellenének. A település vezetője mindezt ügyvéd ismerőse kérésére tette, aki nyolcvannyolc esetben fel is használta a jogosulatlanul lekért tulajdoni lapokat munkájában.

A bűncselekmény révén kár is érte az önkormányzatot, mert a jogosulatlan lekérdezések miatt 302 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a polgármesteri hivatalt a Földmérési és Távérzékelési Intézet.

Az ügyintézőt tettesként, a polgármestert és az ügyvédet felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettével vádolja az ügyész, aki azt indítványozta, hogy a bíróság mindhármukra felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki – tette hozzá Zsíros Zsolt.