Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön első olvasatban a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az új bírói testület létrehozását szabta egyik fő feltételül a kölcsönök további folyósításához, miután az IMF szakértői legutóbb február 12. és 16. között tárgyaltak Kijevben a hitelprogram folytatásáról. 

A törvényjavaslatot a 450 fős ukrán parlament 282 képviselője támogatta. 

Az elterjesztés a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróságot Ukrajna igazságszolgáltatási rendszerének állandó, magasan specializált bíróságaként határozta meg, amelynek hatásköre kiterjed az egész országra. 

A speciális bíróság hatáskörébe kizárólag korrupciós bűncselekmények tartoznak. A dokumentum szövegében található magyarázat szerint például nem tartoznak a testületre olyan pénzmosási esetek, amelyekben másfajta, azaz nem korrupciós bűncselekménnyel megszerzett pénzt mostak tisztára. 

A legfelsőbb korrupcióellenes bíróság felállításáról Petro Porosenko elnök 2017. december 22-én nyújtott be törvényjavaslatot, kérve annak sürgősséggel történő tárgyalását. Az IMF viszont nem teljesen elégedett az elnöki előterjesztéssel, szerinte nem felel meg teljes mértékben az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottsága ajánlásának. A valutalap kifogása alapján a törvényjavaslat nem tartalmaz kellő biztosítékot arra, hogy a korrupcióellenes bírák kiválasztása mindenféle befolyástól független lesz.