Kiterjesztik Franciaországban a munkanélküli segélyre jogosultságot a vállalkozókra és a felmondással távozó alkalmazottakra, ezzel párhuzamosan fokozzák a munkanélküliek ellenőrzését.

Muriel Pénicaud munkaügyi miniszter a Le Parisien című fővárosi napilapban pénteken megjelent interjúban ismertette azokat az elképzeléseket, amelyeket a kormány elfogadott a szakszervezetek és a munkáltatók között február 22-én aláírt megállapodásból. A segélyezési rendszer átalakítása és kibővítése a munkaerőpiac rugalmasabbá tételét célzó ősszel beindított munkajogi reformot egészíti ki.

A munkaügyi miniszter a megállapodásban foglaltak jelentős részét támogatja, de jelezte, hogy számos kérdésben a kormány a munkaáltatóknál nagyvonalúbban alakítja a javaslatokat. A munkajogi reformmal ellentétben ezúttal nem rendeletekkel, hanem parlamenti úton hozzák meg az intézkedéseket.

“Még tartanak a viták, de éppen azért, hogy haladjunk. Több mint tíz évig az ország mozdulatlanságban tespedt, miközben a világ változott. Emmanuel Macront azért választották meg, mert a franciák változást várnak. A közérdeket szolgáljuk. Az állam, a parlament, a munkáltatók és a szakszervezetek is. Minden szereplőnek megvan a maga feladata” – fogalmazott a tárcavezető. 

Emmanuel Macron egyik legfőbb választási ígérete volt a reform központi eleme, amely alapján nemcsak az elbocsátott, hanem a felmondással távozó alkalmazottaknak is járna ezentúl munkanélküli segély. A szakszervezetek és a munkáltatók közötti megállapodás alapján ez abban esetben illetné meg a munkavállalót, ha legalább hét évig dolgozott egy vállalatnál. A kormány öt évet javasol, és feltételül szabná, hogy a felmondással távozó munkavállaló vállalkozói tervekkel rendelkezzen.

A járandóság összege is vita tárgyát képezte. A megállapodásban az szerepel, hogy a felmondással távozók “ugyanolyan feltételekkel kapnak járandóságot, mint bármelyik munkanélküli”. Ezt a kormány elfogadja a miniszter szerint, jóllehet az első elképzelések szerint rosszabbak lettek volna a feltételek. 

Az intézkedés a miniszter szerint évente 20-30 ezer embert érintene és a szociális partnerek által előirányzott 180 millió eurónál “néhány tucat millió euróval többe kerülne”.

A megrendelés nélküli vállalkozóknak járó esetleges segélyezésben nem kívántak a szociális partnerek egyezkedni, a kormányra bízták a döntést. A miniszter szerint havi 800 euró járna hat hónapon át az olyan vállalkozóknak, akik csődöt jelentettek, és akiknek évi 10 ezer euró körüli nyereségük volt korábban.

Muriel Pénicaud azt is megerősítette, hogy fokozottabb lesz a munkanélküliek ellenőrzése, ennek érdekében az év végig 600 ellenőrt vesznek fel, az álláskeresőkkel gyorsabban és intenzívebben fognak foglalkozni.

A törvénytervezetet tavasz végén terjeszti a kormány a parlament elé.