Megjelent az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által kiírt Mailáth György Tudományos Pályázat 2017. évi díjnyertes dolgozatait tartalmazó kiadvány elektronikus formában. Az OBH 2018. február 28-án szimpóziumot tartott a Magyar Igazságügyi Akadémián (MIA), ahol a díjazottak a díjnyertes pályaműveiket be is mutatták.

Az OBH 2014 óta hirdet székhelyi Mailáth György országbíró emlékére tudományos pályázatot, melyen két tagozatban (joghallgatói és bírósági) és négy szekcióban (polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási-munkaügyi és európai jogi, valamint bírósági általános igazgatási) lehet indulni. A 2017-es pályázat nyertesei 2017. december 8-án a Consilium Peritorium rendezvényen vehették át díjaikat. A most megrendezett szimpóziumon pedig szekcióüléseken mutatták be pályamunkájukat 20 perces prezentáció formájában. Emellett a jelenlévők a 2018-as Mailáth György Tudományos Pályázat „Változás és állandóság a bíróságokon – a XXI. század kihívásai” kiírására témajavaslatokat fogalmazhattak meg, melyeket a szekciótermek előtti ötletládákba dobhattak be.

A pályázat növekvő népszerűségét jelzi, hogy az idei szimpóziumon több mint a százan vettek részt. A hallgatóság soraiban a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, az Igazságügyi Minisztérium, a bíráló bizottság tagjai, törvényszéki elnökök, a jogi karok dékánjai, a díjazottak és kísérőik is helyet foglaltak. Az eseményen idén részt vettek egyetemi oktatók, tanársegédek, joghallgatók és doktoranduszok is.

A 2017-es díjazott pályamunkák e-book formájában ITT érhetők el.