Immár húsz éve annak, hogy 1998. március 1-jén hatályba lépett a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény. Ennek alkalmából a Budapesti Békéltető Testület országos szakmai konferenciát rendezett a fogyasztóvédelmi szakma szereplőinek részvételével.

A konferencia nyitóelőadását Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartotta. Kifejtette, mind a fogyasztók, a vállalkozások és mind a fogyasztóvédelmi szakma is jelentős kihívásokkal néz szembe, különösen a rohamosan fejlődő e-kereskedelem területén. Elismerően nyilatkozott a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületek szerepéről, melyek a fogyasztók és a vállalkozások közötti fogyasztóvédelmi vitás ügyek megoldását segítik.  

Az előadók között volt Kolozsi Sándor, aki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részéről volt jelen, és bemutatta a közmű szabályozás feladataiért felelős hatóságok történeti kialakulását, és fejlődését az elmúlt 20 évben.  Kastory Edina média- és hírközlési biztos előadásában kiemelte, hogy a hírközlési szabályok változása jelentős feladatokat ró nemcsak a piaci szereplőkre, de a fogyasztókra is. Tudatos fogyasztói magatartás elkerülhetetlen a hírközlés világában.  
 
Az élelmiszerbiztonság fontos része volt a konferenciának. Kasza Gyula elnöki megbízott ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tevékenységét és szemléletes gyakorlati példákat mutatott prezentációjában.  Külön szólt a hivatal új programjairól, így különösen a gyerekek oktatásáról, vetélkedők szervezéséről, és kitért a mindennapi vásárlások során a fokozott szülői felelősség kérdésére is.
 
Bots Dénes
a piacfelügyeletet és utasjogokat érintő előadásában megfogalmazta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében, hogy a vállalkozásokat olyan szemlélet kell, hogy vezesse, amelyben az elsődlegesnek kell lennie a jogszabályok betartásának és a fogyasztók maximális kiszolgálásának.
 
A vállalkozások részéről az OTP Travel Kft. vezetője, Molnár Judit hívta fel a figyelmet a 2018. július elsejétől az utazási szakmát érintő gyökeres jogszabályi változásokra. Előadásában kiemelte a hatóságok fokozott szerepét az utazási irodák ellenőrzésében.
 
A Pest Megyei Kormányhivatal képviseletében Koller Edit Mária mutatta be a másodfokú fogyasztóvédelmi hatóság tevékenységét. Külön hangsúlyozta: ahogy az elmúlt évben, így idén is a hatóság nagy hangsúlyt fektet eljárásai során a fogyasztóvédelmi előírások betartatására és a fogyasztók védelmére.  
 
Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület volt elnöke hangsúlyozta: civil fogyasztóvédelmi szakembernek lenni többet jelent egy munkánál, az egy hivatás, ami áldozatokkal, lemondással jár. Baranovszky György, a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek és a békéltető testületek fogyasztóvédelemben betöltött szerepéről és feladatairól beszélt.
 
A konferencián egyúttal a Budapesti Békéltető Testület által alapított „Fogyasztóvédelemért” c. díj átadására is sor került. A kitüntetést első ízben Kispál Edit kapta meg, aki közel tízéves önzetlen fogyasztóvédelmi, kimagasló szakmai munkájával sokat tett azért, hogy Magyarországon a fogyasztóvédelem eredményes és sikeres legyen. Sok szeretettel gratulálunk a díjazottnak!