A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség a két kormánytisztviselő mellett azokkal a személyekkel szemben is vádat emelt, akik őket a hivatali visszaélésre rábírták.

Az I. és II. rendű vádlottak – egy 40 éves és egy 52 éves nő – a vádbeli időszakban kormánytisztviselőként teljesítettek szolgálatot az egyik budapesti kormányhivatalnál. 2016 áprilisától kormányablak ügyintézőként látták el a hatáskörükbe tartozó feladatokat, amelyek teljesítéséhez hozzáféréssel rendelkeztek különböző nyilvántartásokhoz, így a lakcím- és gépjármű-nyilvántartáshoz is.

A vád szerint a vádlottak 2016 novembere és 2017 augusztusa között a fenti nyilvántartásokból több esetben jogosulatlanul kértek le adatok azért, hogy ezzel maguknak, vagy másoknak kedvezzenek.

Így 2017 márciusában az I. rendű vádlottat a vád szerint édesapja kérte meg arra, hogy jogalap nélkül, soron kívül kérjen le neki adatokat a gépjármű-nyilvántartásból annak tisztázása érdekében, hogy egy adott gépjárművel nincs-e valamilyen probléma (nem áll-e foglalás, körözés, vagy terhelés alatt). A vádlott édesapja kérésére megszegte a hivatali kötelezettségét, és a kért gépjármű adatokat jogosulatlanul lekérte a nyilvántartásból.

A vádirat szerint az I. rendű vádlott ezen túlmenően két esetben kolléganőjét, a II. rendű vádlottat vette rá a jogosulatlan adatkérésre. Az egyik esetben saját érdekében, magáncélból, egy általa tervezett gépjármű-vásárlás miatt, a másik esetben pedig egy ismerőse kérésére, mert ő akkor éppen szabadságon volt. A II. rendű vádlott a vád szerint mindkét esetben teljesítette a kérést, hivatali kötelezettségét megsértve, jogosulatlanul lekérte a rendszám alapján megnevezett gépjárművek adatait a gépjármű nyilvántartásból és azokat közölte az I. rendű vádlottal.

A II. rendű vádlott a vád szerint egy további alkalommal is kért le jogosulatlanul adatokat a nyilvántartásból, akkor egy saját ismerőse kérésére.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2017 nyarán megbízhatósági vizsgálatot rendelt el I. rendű vádlott vonatkozásában, amin a vádlott megbukott, ezt követően őt a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőrei az irodájában elfogták.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.