Nem csak az amerikai, hanem a magyar katonák titkos bázisait is felfedi az a népszerű sport alkalmazás, amely világtérképen jeleníti meg futók útvonalait. Az ügy januári kirobbanása után a Pentagon most úgy döntött: megtiltja katonáinak a fitnesz applikációk használatát. Hazánk Honvédelmi Minisztériuma nem veszi komolyan az ügyet, úgy vélik nincs miért aggódni.

A Pentagon vezetősége augusztus elején döntött úgy, hogy katonái számára betiltja a fitnesz alkalmazások használatát, mert azok felfedik a katonai bázisokat – a katonák tartózkodási helyét és járőrözési útvonalait. A Pentagon szerint az ilyen applikációk által keletkező információk nyilvánossága, azok közösségi médiában való terjedése komoly biztonsági kockázatot jelent, veszélyezteti a katonai létesítményeket és hadműveleteket.

A Pentagon feljegyzése rögzíti: a fegyveres erők tagjainak tilos földrajzi funkciókat és geolokációs funkciókat használniuk a kormányzati és nem kormányzati eszközökön, alkalmazásokon és szolgáltatásokon a működési területeken kijelölt helyeken. A tilalom azonnal hatályba lépett.

A botrány akkor robbant ki, amikor 2017 novemberében az egyik legkedveltebb fitnesz alkalmazás böngészhetővé tette a világhálón használóinak összes bejárt útvonalát. A Strava Labs rendkívül pontos digitális “hőtérképe” világszerte mutatja a felhasználók tevékenységét egy zoomolható világtérképen fekete háttér előtt. Minél több ember sportol egy adott területen, az útvonal annál fényesebb lesz.

Afganistan, Mazar e Sharif, magyar katonai bázis Strava “hőtérképe” – Forrás: Strava Labs

A fejlett államokban a térkép világos sárga és fehér – több millió felhasználó fut rendszeresen szinte minden utcán. Afrikában, a Közel-Keleten, Szíriában, Irakban vagy Afganisztánban azonban rendkívül kevesen használnak ilyen alkalmazásokat – igen kevesen futnak hobbyból, és még kevesebbek töltik fel útvonalaikat az internetre. Ezért a Strava világméretű hőleképezése főként fekete ezekben az országokban – kivéve a nyugati katonai bázisok környékét.

A Strava Labs szerint nem minden adat kerül fel a világtérképre. Ha valaki nem akarja az adatait közzétenni, akkor ezt a biztonsági beállítások módosításával megteheti, de a felhasználók többége ezzel nem foglalkozik – a katonák sem. Így a kocogó katonáknak köszönhetően a térképeken jól láthatóvá váltak a katonai támaszpontok olyan hadműveleti helyeken, ahol rajtuk kívül más nem sportol.

A hőtérkép által kijelölt útvonalakat a potenciális támadók is könnyedén felhasználhatják. A katonák ráadásul járőrözés és utazás közben sem kapcsolják ki az adatforgalmat és a helymeghatározást a telefonjukon, így van ahol a katonai csapatok pontos útvonalai is látszanak.

Magyar katona fut a koszovói magyar katonai bázis körül – Fotó: Fóris Gábor

Magyar szál

A térképen kivétel nélkül látszik az összes olyan katonai létesítmény is, ahol magyar katonák állomásoznak, köztük a legmagasabb biztonsági kockázatot jelentő Afganisztánban, de beazonosíthatóak az Irakban, Szomáliában, Maliban, Nyugat-Szaharában, Cipruson, Koszovóban található magyar táborok, valamint a pápai, a szolnoki, és a kecskeméti bázisok is.

Magyarország Honvédelmi Minisztériuma azonban mindebben nem lát biztonsági kockázatot, és nem tartja indokoltnak a fitneszappok betiltását.

„A Magyar Honvédség objektumainak elhelyezkedése nyilvános adat, így vizsgálat kezdeményezése nem indokolt. A honvédségi objektumokon belül külön szabályok vonatkoznak azokra a belföldi és külföldi katonai vagy egyéb helyszínekre, ahol tilos a mobiltelefonok, mobil eszközök bármilyen használata, bevitele. Ennek szellemében minden misszióba induló állománynak oktatás keretében hívják fel a figyelmét a műveleti biztonság érdekében a közösségi médiafelületek körültekintő használatára” – áll a Honvédelmi Minisztérium lapunk megkeresésére adott válaszában.

A Jogi Fórum által megkérdezett magyar biztonságpolitikai és adatvédelmi szakértők egyetértenek a külföldi véleményekkel abban, hogy a fitnesz alkalmazások komoly biztonsági kockázatot jelentenek bármely ország haderejére nézve – ez alól nem kivitel a magyar hadsereg sem, mely katonái szintén előszeretettel használják ezeket az applikációkat. Szerintük indokolt lenne az ilyen alkalmazások használatának szabályozása, korlátozása vagy betiltása Magyarországon is.

Afganisztáni magyar katonai bázis Strava “hőtérképe” és látképe – Forrás: Strava Labs – Fotó: Fóris Gábor

„Ezek miatt az alkalmazások miatt buktak meg az amerikai speciális alakulatok tagjai – ez nem játék! – mondta lapunknak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. – Amikor Afganisztánban szolgáltam az alakulatom által elfogott vagy neutralizált táliboknál szinte minden esetben találtunk mobilinternettel rendelkező okostelefont. A terroristák így könnyen azonosítják a támaszpontokat és a járőr útvonalakat – ez igen komoly biztonsági kockázatot jelent” – hangsúlyozta Spöttle.

“Mindenképpen érdekes az eset. – véli Orbán Zsombor, a Kinstellar adatvédelmi szakértője. – Adatvédelmi szempontból nem releváns, mivel konkrét egyéneket nem tesz beazonosíthatóvá, viszont üzleti titok és minősített adat megsértését eredményezheti. Egy nagyon jó példa arra, hogy a feature és a funkció hogyan csaphat át negatív irányba, milyen mellékhatási lehetnek, és mindez hogyan sérthet nemzetbiztonsági érdeket” – mondta a szakértő.