Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) minden évben meghirdeti hosszú távú gyakornoki programjait (EJTN Long Term csereprogram), melyen magyar bírák részvételére is lehetőség nyílik. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének támogatásával 2018-ban első alkalommal már három bíró kap lehetőséget arra, hogy szakmai tudását és idegennyelv ismeretét egy-egy, a nemzetközi igazságügyi együttműködés terén meghatározó intézményben eltöltött gyakornoki idő során gazdagíthassa.

Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája az Európai Unió Bíróságánál, Guba Veronika, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája az Emberi Jogok Európai Bíróságánál 10-10 hónapos, míg Szántai Orsolya, a Veszprémi Járásbíróság bírája az Eurojust-nál 4 hónapos szakmai gyakorlaton vehet részt az EJTN finanszírozásában 2018 őszétől.

A kiutazókat az OBH elnöke és elnökhelyettese 2018. július 10-én személyesen fogadta. A találkozó során hangsúlyozta, a hatékony és időszerű ítélkezés feltétele a szakmai felkészültség, ami nem merül ki a magyar jogszabályok magabiztos ismeretében és megfelelő alkalmazásában. A 21. század magyar bírája európai bíró kell hogy legyen. Ismernie és munkája során folyamatosan alkalmaznia kell az EU-jogot és az EJEB joggyakorlatát, e mellett magabiztos szervezeti ismeretekkel kell bírnia az Európai Unió működéséről. Ennek megszerzéséhez elengedhetetlen a természetes kíváncsiság és a tudatos önképzés, a jogászi látókör szélesítése. A magas szintű szakmai idegennyelvi ismeretek elsajátítása és a nemzetközi tapasztalatszerzés ennek egyik legfontosabb eszköze lehet, melyre az EJTN hosszú távú csereprogramjai kitűnő lehetőséget kínálnak. A gyakornoki program során megszerzett ismeretek és kiépülő szakmai kapcsolatok hatékony tudásmegosztás révén épülnek be a bírósági szervezetrendszer működésébe biztosítva, hogy a magyar ítélkezésben dolgozó kollégák is élvezzék a szakmai kapcsolat előnyeit.

A találkozó végén írták alá azt a megállapodást, melynek célja a kiutazók által megszerzett szakmai tapasztalatok és szervezeti, illetve idegennyelv ismeretek bírósági szervezeten belüli hasznosításának biztosítása. A kiutazók a rendszeres beszámolók készítése mellett szakmai segédanyagok előkészítésére, előadások tartására és eseti jelleggel központi igazgatási feladatokban való közreműködésre is vállalkoztak, nem csak kiküldetésük tartama alatt, hanem azt követő időszakban is.    

Az EJTN csereprogramjairól bővebb információ ITT olvasható.