Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) közel 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára. A most lezárt, a 2017. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat és a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjak felosztását. Az egyesület kétszázharminc milliónál is több elhangzást dolgozott fel a felosztás során.

1,2 milliárd forint rádiós és televíziós jogdíj

Ötvenezernél is több magyar és külföldi előadó részesült a rádiós és televíziós jogdíjakból, melyek közül a legmagasabb kifizetett összeg meghaladta a 4,5 millió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadó összesített jogdíjának értéke meghaladta a harmincötmillió forintot. Összesen 78 előadó kapott egymillió forintnál magasabb díjazást.

Mintegy 34 ezer zenész részesült háttérzenei jogdíjban

A jogdíjak felosztása során az EJI hatezernél is több játszási hely (üzlet, bolt, szálloda) adatát, vagyis kétszázhúszmilliónál is több elhangzást dolgozott fel. A jogdíjból közel harmincnégyezer zenész részesült: a legmagasabb jogdíj csaknem elérte az egymillió forintot, ötszázezer forintot meghaladó jogdíjat nyolc előadó kapott.

Jogdíj a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek után is

Azon előadóművészek részesülhettek idén ilyen jellegű jogdíjban, akik felvételeit 1963 és 1965 között adták ki először, és 2017-ben még bevételt ért el felhasználásából kiadója. A jogdíj elsősorban a már kevésbé aktív előadók számára biztosít bevételt, ezen belül viszonylag magas a komolyzenei előadók aránya. 2017-ben mintegy 1 000 különböző olyan hangfelvétel volt, amely kiadója számára bevételt termelt. A jogdíjfelosztás 440 előadót érintett, a kifizetett jogdíj összege egy esetben az egymillió forintot, öt esetben pedig az ötszázezer forintot is meghaladta.