Oleh Szencov bebörtönzött ukrán filmrendező, Násszer Zefzafi marokkói aktivista vagy a Földközi-tengeren életeket mentő civil szervezetek kaphatják idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját – jelentették be kedden Brüsszelben a három végleges jelölt kiválasztása után.

A jelölteket az EP külügyi, fejlesztési és emberi jogi bizottságának tagjai választották ki az eredeti nyolc jelölt közül. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként adományozott kitüntetésre bármely frakció vagy legkevesebb negyven képviselő terjeszthet fel jelöltet.

Az oroszországi börtönében hónapokon keresztül éhségsztrájkot folytató Oleh Szencovot a legnagyobb képviselőcsoport, az Európai Néppárt terjesztette fel a díjra. Az ukrán filmrendezőt 20 év szabadságvesztésre ítéltek terrorcselekmények előkészítésének vádjával.

A földközi-tengeri kutató és mentőtevékenységet végző civil szervezeteket, köztük az Orvosok Határok Nélkült, a Save the Childrent, a Boat Refugee Foundationt, a Sea Watch-ot és az SOS Mediterranée-t a szociáldemokrata és a zöldpárti frakció közösen jelölte.

Násszer Zefzafi a Hirak nevű marokkói mozgalom korrupció, elnyomás és hatalommal való visszaélés ellen küzdő vezetője, akit 20 év börtönre ítéltek állambiztonság ellen irányuló összeesküvés miatt. Őt a radikális baloldali frakció terjesztette fel.

A parlament házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Konferenciája október 25-én választja majd ki, hogy ki veheti át a decemberi plenáris ülésen az idén 30. alkalommal kiosztott kitüntetést.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.