A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége azonnal egyeztetést kezdeményez a kormányzati oldal képviselőivel a kedden benyújtott, az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról rendelkező törvénytervezet kapcsán. A Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy az érdekvédelemmel való egyeztetésre hivatkozva, de valójában annak megkerülésével született tervezet figyelmen kívül hagyja a fogyatékos emberek többségét, így az súlyosan diszkriminatív, sérti a fogyatékos emberek és hozzátartozóik emberi méltóságát.

Az ápolási díj helyesen három kategóriába sorolta az érintetteket az aszerint, hogy betegsége vagy fogyatékossága alapján mekkora ellátási szükséglete van. A most bevezetésre kerülő új ellátási forma, a gyermekek otthongondozási díja viszont egyelőre nem tesz különbséget ellátási szükséglet alapján.

Bár az intézkedés ketté választja a jogosultakat, és csak az egyik ellátási forma igénybevételét fogja biztosítani, további feszültségeket generált azzal, hogy azonos élethelyzetben lévő családokat különböztet meg hátrányosan attól függően, hogy mely családtag végzi az ápolást.

A MEOSZ álláspontja változatlan: a támogatási rendszer kedvezményezettje a beteg vagy fogyatékos ember, és az ő szükségletének a kielégítése a prioritás, nem pedig az, hogy ki végzi az ápolást. A kormányzati intézkedéseknek ezért elsősorban azt kell megcélozniuk, hogy családban tudjon maradni az érintett. Ehhez az ellátását végző személy részére biztosítandó ellátásról is gondoskodni kell a megfelelő jogosultsági jogviszonyok garantálása mellett.

Legalább akkora hangsúlyt kell fektetni azon intézkedésekre, mely garantálja, hogy a beteg vagy fogyatékos ember ne szigetelődjön el a társadalomtól. Így szükséges biztosítani a kortársi közösségben való létet, az állapotának megfelelő rehabilitációt és fejlesztéseket a család terheinek csökkentését célzó egyéb szolgáltatásokkal együttesen.

A MEOSZ elvárja, hogy a kormány vállaljon felelősséget a Szövetség által felvetett és  még meg nem oldott problémák  rendezésére; határidők és források megjelölésével dolgozzon ki rövid távú stratégiát! Az intézkedések középpontjában az érintettek ápolási szükségletei álljanak, és az ellátások mértéke ehhez igazodjon. A MEOSZ mindaddig kitartóan és elkötelezetten folytatja a tárgyalásokat a fogyatékos emberek és családtagjaik érdekében, míg a magyar kormány intézkedéseivel nem garantálja minden ápolási díjban érintett személy szociális biztonságát és méltóságteljes életét. Ennek fedezetét az elmúlt évtizedekben az érintettek már maguk megspórolták a Magyar Államnak.